Έρχεται περαίωση δεκαετίας

Περισσότεροι από 1 εκατ. επιτηδευματίες θα κληθούν σύντομα να κλείσουν ανέλεγκτες χρήσεις της δεκαετίας 2000-2009. Η νέα απόφαση περαίωσης, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, αναμένεται άμεσα, αφού χθες έγινε σχετική σύσκεψη των αρμόδιων γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών με διευθυντικά στελέχη του υπουργείου.

Στόχος να συγκεντρωθεί ένα δισ. ευρώ. Η απόφαση στην οποία κατέληξαν χθες κατά τη σύσκεψη και αναμένεται να εισηγηθούν στο οικονομικό επιτελείο αφορά 10 καίρια σημεία:

1 Η απόφαση αφορά κατ’ αρχάς την ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ. Η επιτελική ομάδα εισηγείται την επέκταση και σε επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 15 εκατ. ευρώ, ενώ για το τι θα γίνει με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρους άνω των 15 εκατ. η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

2 Εντάσσονται όλες ανεξαιρέτως οι ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μέχρι το 2009. Και θα υπάρξει παράταση των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι το 2004, ενώ για όσους τελικώς δεν περαιώσουν θα δοθεί νέα παράταση για να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

3 Αφορά το σύνολο των υποθέσεων, μεταξύ αυτών όσες εκκρεμούν στα δικαστήρια, οπότε αν συμβιβαστούν θα κλείσουν τις χρήσεις τους.

4 Του συστήματος δεν εξαιρούνται ούτε καν οι υποθέσεις με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Μόνο που γι’ αυτές θα ισχύσει ειδικός κανόνας υπολογισμού του φόρου, συνυπολογισμού τους στον τζίρο, τον οποίο και θα προσαυξάνει, οπότε και θα προκύπτει υψηλότερος φόρος.

5 Το ελάχιστο ποσό ανά χρήση υπολογίζεται στα 500 ευρώ για επιτηδευματίες με βιβλία Β’ κατηγορίας, ήτοι 5.000-6.000 ευρώ για τη δεκαετία, 600 ευρώ ή συνολικά 6.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις (βιβλία Γ’ κατηγορίας) και 200 ευρώ ή 2.000 ευρώ συνολικά για μικρούς (βιβλία Α’ κατηγορίας).

6 Εξετάζεται ένα κίνητρο να είναι η μεγάλη έκπτωση για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό, ώστε να εισπραχθεί εντός του 2010 το μεγαλύτερο ή αν όχι το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

7 Και ένα δεύτερο κίνητρο που συζητείται, είναι η σημαντική έκπτωση 50% επί του συνολικού ποσού για τους επιτηδευματίες που δεν έχουν συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν να έχουν φοροδιαφύγει.

8 Εν τούτοις φαίνεται να απορρίπτεται αρχική πρόταση για «κάψιμο» των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, καθώς κρίθηκε παράνομη.

9 Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα καταβάλλεται πιθανότατα το 25% της οφειλής, με ελάχιστη δόση τα 500 ευρώ.

10 Της περαίωσης θα εξαιρεθούν οι επιτηδευματίες που υπάγονται κάθε χρόνο στο σύστημα της αυτοπεραίωσης.

You might also like