Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στα Γιάννενα για τη Δωδώνη

Πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο οργανώνεται στα Γιάννενα στις 23 Σεπτεμβρίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στην Ήπειρο. Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι καταγγέλουν ότι "με τον διπλασιασμό των τιμών των ζωοτροφών, στο πετρέλαιο, το ρεύμα και τις τιμές των προϊόντων μας να μένουν καθηλωμένες εδώ και 15 χρόνια δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, αυτό δείχνει και η συνεχιζόμενη μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων τα τελευταία χρόνια". Τα προβλήματα επιδεινώνονται με την "αλλοίωση" του χαρακτήρα της συνεταιριστικής βιομηχανίας γάλακτος Δωδώνη, όπως καταγγέλλει ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δωδώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους "τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» – που φτιάχτηκε από τους κτηνοτρόφους και έπαιξε έναν παρεμβατικό ρόλο στήριξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας αλλά και στον καθορισμό των τιμών σε όλη την Ελλάδα – ακολουθεί μια πολιτική αλλοίωσης του χαρακτήρα της κλείνοντας συμφωνία να φέρνει γάλα πρόβειο από άλλη περιοχή με τιμή μεγαλύτερη από αυτή που πληρώνει τους παραγωγούς της Ηπείρου και να δίνει το αγελαδινό γάλα σε μεγάλη ιδιωτική βιομηχανία σε τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που έρχεται το γάλα από το εξωτερικό.

Οι κινήσεις αυτές και όχι μόνο δημιουργούν πολλά ερωτηματικά όχι μόνο για τη διαχείριση και την αλλοίωση του χαρακτήρα της βιομηχανίας, αλλά και η φημολογία για απαλλαγή της ΑΤΕ από τις θυγατρικές επιχειρήσεις, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το αν προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας".

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να καθοριστούν τιμές πριν την έναρξη της γαλακτοκομικής περιόδου για το πρόβειο 1,30€, για το γίδινο 0,86€ και για το αγελαδινό 0,55€. Οι τιμές αυτές αποτελούν το ελάχιστο, όπως λένε, για να συνεχίσουν να μένουν στην παραγωγή. Μάλιστα δηλώνουν ότι αν δεν καθοριστούν τιμές μέχρι την 1η Οκτώβρη που είναι η έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου δε θα παραδώσουν γάλα.

Παράλληλα ζητούν να ανακληθεί η σύμβαση της Δωδώνης για να φέρνουν γάλα από το Βόλο.

Τέλος ζητούν να μην αλλάξει ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της βιομηχανίας και στην περίπτωση που η Αγροτική Τράπεζα θέλει να αποχωρήσει να στηριχθεί ο συνεταιρισμός, ώστε να την λειτουργήσει.

You might also like