Αναζητείται "τεχνική λύση" για τα μη-εγκεκριμένα μεταλλαγμένα

Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο Υγείας κ. Τζον Ντάλι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για μια «τεχνική λύση» για τη χαμηλή παρουσία μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) οργανισμών στις ζωοτροφές που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Κομισιόν, δήλωσε ο κ. Ντάλι, αναζητεί αυτή την περίοδο ποιο θα είναι το επιτρεπόμενο ποσοστό παρουσίας μη εγκεκριμένων μεταλλαγμένων συστατικών στις ζωοτροφές, με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σόγιας και καλαμποκιού από την Αμερική, όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Σκοπός της «τεχνικής λύσης», πρόσθεσε ο Επίτροπος, είναι ο εναρμονισμός των μεθόδων λήψης και ανάλυσης των δειγμάτων στις ζωοτροφές, καθώς και η ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων από τις εθνικές αρχές των 27 κρατών μελών. Σύμφωνα με τον κ. Ντάλι, η «τεχνική λύση» δεν θα αλλάξει την κοινοτική πολιτική της μηδενικής ανοχής στους μη εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλαγμένους οργανισμούς, αλλά θα ορίζει ένα όριο περιεκτικότητας, κάτω από το οποίο τα αποτελέσματα των ελέγχων θα θεωρούνται ασφαλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, η Κομισιόν προσανατολίζεται στην καθιέρωση ορίου 0,1% έως 0,2% στην παρουσία μη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις ζωοτροφές. Ένα όριο, που με βάση εκείνους που αντιτίθενται στους μεταλλαγμένους οργανισμούς, θα «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας».

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετασθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προσέγγιση του θέματος της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων στην Κοινότητα. Πρόταση, που προβλέπει την παροχή της δυνατότητας στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή και να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε τμήμα ή στο σύνολο της επικράτειάς τους, με αντιστάθμισμα ότι δεν θα μπορούν να προβάλουν κανένα εμπόδιο στη διακίνηση στην αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων που έχουν λάβει την κοινοτική έγκριση. Η εν λόγω πρόταση τυπικά εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος, όμως οι υπουργοί Γεωργίας καλούνται και αυτοί να αποφανθούν επ΄ αυτής εξετάζοντας τις οικονομικές της επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία, τις συνέπειές της στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και τη συμβατότητά της με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

You might also like