Αύριο το συλλαλητήριο στα Γιάννενα για τη Δωδώνη

Αύριο Πέμπτη στις 11.00 έχει προγραμματιστεί το πανκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συνεταιριστικής βιομηχανίας.

Το συλλαλητήριο οργανώνει ο Πανειπηρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δωδώνη και σύμφωνα με το κάλεσμα, θα ακολουθήσει πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Στην ανακοίνωσή του ο συνεταιρισμός αναφέρει:

"Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» – που φτιάχτηκε από τους κτηνοτρόφους και έπαιξε έναν παρεμβατικό ρόλο στήριξης της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας αλλά και στον καθορισμό των τιμών σε όλη την Ελλάδα – ακολουθεί μια πολιτική αλλοίωσης του χαρακτήρα της κλείνοντας συμφωνία να φέρνει γάλα πρόβειο από άλλη περιοχή με τιμή μεγαλύτερη από αυτή που πληρώνει τους παραγωγούς της Ηπείρου και να δίνει το αγελαδινό γάλα σε μεγάλη ιδιωτική βιομηχανία σε τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που έρχεται το γάλα από το εξωτερικό. Οι κινήσεις αυτές και όχι μόνο δημιουργούν πολλά ερωτηματικά όχι μόνο για τη διαχείριση και την αλλοίωση του χαρακτήρα της βιομηχανίας, αλλά και η φημολογία για απαλλαγή της ΑΤΕ από τις θυγατρικές επιχειρήσεις, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το αν προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας".

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ακόμη να καθοριστούν τιμές πριν από την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου: για το πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ, για το γίδινο 0,86 ευρώ και για το αγελαδινό 0,55 ευρώ. Προειδοποίησαν, δε, πως εάν δεν καθοριστούν τιμές μέχρι την 1η Οκτώβρη, δε θα παραδώσουν γάλα.

Την ημέρα της πανηπειρωτικής κινητοποίησης των κτηνοτρόφων επέλεξε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της στα Γιάννενα, σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξη της ένωσης στην απεργιακή κινητοποίηση. Στη συνεδρίαση αυτή, πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και να γίνει κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου έχει εκφράσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

You might also like