Μ. Αποστολάκη: Τέσσερα στοιχήματα για τη ζωική παραγωγή και το κρέας

Η ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου στις εισαγωγές-εξαγωγές προϊόντων ζωικής παραγωγής, η ηλεκτρονική διασφάλιση της ταυτότητας και της ποιότητας στα κτηνοτροφικά προϊόντα, η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από πιθανούς κινδύνους ασθενειών και η προώθηση της μεσογειακής διατροφής, είναι τα τέσσερα στοιχήματα που βάζει η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη για το κρίσιμο έργο που αναλαμβάνει στο ΥΠΑΑ&Τ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και στην οποία έθεσε στόχους και στρατηγικές για την επόμενη τριετία, εκτέθηκε αναλυτικά όλο το σχέδιο που χαράζεται προκειμένου η ελληνική αγροτική οικονομία να βαδίσει σε δρόμους ανάπτυξης. «Η εθνική παραγωγή τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα μειώνονται, οι εισαγωγές αυξάνονται και σας δίνω πολύ ενδεικτικά, δυο στοιχεία. Το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή γάλακτος δεν πιάνει το όριο της ποσόστωσης, και το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή στο κρέας καλύπτει μόλις το 56% των καταναλωτικών αναγκών του τόπου μας» σημείωσε η κα Αποστολάκη, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχήματα μπαίνουν για να κερδηθούν, διότι αυτό έχει σημασία.

Ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών παρέχοντάς τους το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο είτε με συμπράξεις είτε με διεπαγγελματικές Ενώσεις προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να γίνουν πιο ισχυροί διαπραγματευόμενοι το προϊόν τους, τον ιδρώτα τους, τον πλούτο που παράγουν για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχύσουμε και τους ελέγχους, θα προκαλέσουμε συχνότερους ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου ν’ αντιμετωπισθούν οι οριζόντιες εναρμονισμένες πρακτικές που τόσο πολύ ταλαιπωρούν την εγχώρια παραγωγή». Με τα λόγια αυτά περιγράφεται το πρώτο μεγάλο στοίχημα, για το οποίο η υφυπουργός αναγνωρίζει ότι η μείωση του κόστους παραγωγής είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση.

Ταυτότητα και ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων

«Το στοίχημα αυτό θα εγγυηθεί την προστιθέμενη αξία της ελληνικής παραγωγής και θα διασφαλίσει και τιμή στα προϊόντα. Θέλουμε να βάλουμε ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό φρένο στην παράγκα των ελληνοποιήσεων. Και σ’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ασφαλώς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική, αλλά και τον ΕΛΟΓΑΚ ούτως ώστε συντονισμένα να μπορέσουμε να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο». Η πολιτεία, λέει η υφυπουργός, έχει χρέος να διασφαλίζει για τον καταναλωτή μ’ έναν αξιόπιστο τρόπο αυτή την ενημέρωση, την έγκυρη ενημέρωση και να παρακολουθεί αυτή την αλυσίδα από τον παραγωγό στο σφαγείο, στον έμπορο, στο λιανοπωλητή. “Σ’ αυτό το στοίχημα εντάσσεται και η οριστική τακτοποίηση του ζητήματος των λίγων, και πρέπει να το πούμε αυτό γιατί εδώ είχαμε μια αντιστροφή της κατάστασης, των λίγων σήμερα, λειτουργούντων παράνομα σφαγείων”

Οι κίνδυνοι ασθενειών

Η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από πιθανούς κινδύνους ασθενειών με πολύ έγκαιρες επιστημονικές παρεμβάσεις είναι το τρίτο στοίχημα, και για το λόγο αυτό το ΥΠΑΑ&Τ είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση 365 υπαλλήλων που μεταξύ άλλων θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες σε αυτό τον κρίσιμο τομέα για τη δημόσια υγεία.

Μεσογειακή διατροφή

Τέταρτο στοίχημα η μεσογειακή διατροφή, ως ένα μοντέλο αλλά και υποδοχέας μιας σειράς προϊόντων που γίνονται μια πατέντα αιχμής και που με τον τρόπο αυτό αυξάνουν θεαματικά το αγροτικό εισόδημα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το εισόδημα των παραγωγών. Είναι μια διπλωματική προσπάθεια και το αποτέλεσμά της “ελπίζουμε ότι θα είναι θετικό μέσα στο Νοέμβρη και από την πλευρά μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης θα προσπαθήσουμε ν’ αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατές λύσεις και όλα τα εργαλεία που θα έχουμε, ούτως ώστε πέρα από αυτή την εξαγγελία, να προχωρήσουμε και επί της ουσίας στο να υπηρετήσουμε αυτό το στόχο” υπογράμμισε η κα Αποστολάκη.

Όλα τα στοιχεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ, μπορείτε να τα δείτε με κλικ εδώ.

 

You might also like