Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ κατά των λόμπι τροφίμων

Εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για την αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, την υγεία και το περιβάλλον στέκεται το λόμπι εταιριών τροφίμων και των μεγαλό-παραγωγών, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στο Λονδίνο, ο διευθυντής του τμήματος ζωικής παραγωγής και υγείας τους οργανισμού, δρ. Σάμουελ Γιούτσι, δήλωσε ευθέως ότι μέσω της επιρροής που ασκούν τα λόμπι, καθυστερούν σημαντικά τη λήψη αποφάσεων και φροντίζουν οι όποιες βελτιώσεις δρομολογούνται να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπιες και «ανώδυνες» για αυτά. Ο κ. Γιούτσι παραδέχθηκε ότι η λειτουργία του FAO με ομοφωνία επιτείνει το πρόβλημα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να μεταπείσουν μόλις δύο ή τρεις κυβερνήσεις για να μπλοκάρουν την υιοθέτηση μιας απόφασης. Ανέφερε ως παράδειγμα την απόπειρα εφαρμογής, πριν από δύο χρόνια, ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για την κτηνοτροφία, βάσει του οποίου θα επιβραβεύονταν όσοι ελάμβαναν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τον κ. Γιούτσι, ενδέχεται να περάσουν έως και 10 χρόνια, μέχρι να υιοθετηθεί ο εν λόγω κώδικας, εξαιτίας της παρέμβασης του λόμπι, ενώ η κτηνοτροφία έχει υπολογιστεί πως ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αν και δεν κατονόμασε ομίλους ή χώρες που παρεμποδίζουν την πρόοδο, ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι υπάρχουν και εκείνοι που ασκούν θετική επιρροή στην κατεύθυνση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων. Εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξος ότι ο αγροτικός τομέας παγκοσμίως θα αδράξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια «πιο βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη», υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

You might also like