Κ.Σκανδαλίδης: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγροτικής πολιτικής και της στήριξης του πρωτογενούς τομέα ως διέξοδο από την οικονομική κρίση που ζούμε, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας το Σάββατο στην Κοζάνη, σε ανοιχτή σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επισήμανε: «η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τον πρωτογενή τομέα. Αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προηγούμενα χρόνια την κρίση. Το ίδιο θα συμβεί κι εδώ, ο πλούτος ξεκινάει από το έδαφος, την παραγωγή, το περιβάλλον, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές». Και πρόσθεσε, πως «στην πορεία για μια σύγχρονη ελληνική γεωργία απαιτούνται μεγάλες ανατροπές.

Αυτές είναι: 1. Να απαλλαγούμε από τους διαμεσολαβητικούς μηχανισμούς και τα πρόσωπα ανάμεσα στον παραγωγό και το προϊόν. Αυτό σημαίνει «σάρωμα» των σημερινών συνεταιρισμών και ανάδειξη νέων με αποκλειστικό προσανατολισμό τα προϊόντα και τους παραγωγούς.

2. Ριζική ανασύνθεση του κράτους. Η σημερινή πολυδιάσπαση που παρατηρείται
στις υπηρεσίες του αγροτικού τομέα δεν βοηθά. Γι΄ αυτό προχωρούμε:

● Στη δημιουργία νέων υπηρεσιών, τους επόμενους μήνες, σε κάθε περιφέρεια με αποκλειστικό προσανατολισμό την υποστήριξη της παραγωγής και των παραγωγών. Εκατοντάδες γεωπόνοι και κτηνίατροι βγαίνουν από τα γραφεία και γίνονται συμπαραστάτες της προσπάθειας στο χωράφι και στις κτηνοτροφικές περιοχές.

● Στην εφαρμοσμένη έρευνα και στην εκπαίδευση.

● Στον έλεγχο στην διατροφική αλυσίδα.

3. Παρεμβαίνουμε στην αγορά των τροφίμων με την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας.

● διεπαγγελματικές οργανώσεις σε βασικά προϊόντα

● ομάδες παραγωγών

● ενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί Με αυτές τις παρεμβάσεις σκοπεύουμε να στηρίξουμε το εισόδημα του αγρότη και να μειώσουμε το άνοιγμα της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι.

4. Δίνεται προτεραιότητα στους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία. Πρώτα τίθενται οι καινούργιοι παραγωγοί – νέοι αγρότες, στους οποίους δίνονται αυξημένα κίνητρα σε κάθε πτυχή της πολιτικής μας, εν συνεχεία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τέλος όλοι οι υπόλοιποι που συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην αγροτική παραγωγή.

5. Πράσινες υποδομές. Στη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υδάτινων πόρων. Στην αξιοποίηση και τη χρήση των εδαφών. Στις κατασκευές και τα δημόσια έργα. Στις περιβαλλοντικές συνιστώσες της παραγωγής, στα μέσα παραγωγής και διακίνησης.

6. Αειφορία στο τρόπο καλλιέργειας της γης και στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Σύνθημα μας είναι «λιγότερο νερό, λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα λιπάσματα, λιγότερη ενέργεια». Που σημαίνει ασφαλή προϊόντα με καλύτερες τιμές γι αυτούς που τα παράγουν και με υψηλότερη ποιότητα και ασφάλεια για τους καταναλωτές».

You might also like