Εξισορρόπηση τιμών στα τρόφιμα – ποτά βλέπει το ΙΟΒΕ

Με ειδική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών καταγράφει εξισορρόπηση των τιμών στον κλάδο τροφίμων και ποτών κατά τους πρώτους μήνες του 2010.

Η ομαλοποίηση των τιμών στα προϊόντα της Βιομηχανίας Τροφίμων – Ποτών έρχεται μετά από μια περίοδο σημαντικής ανόδου, αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων της προ κρίσης εποχής και της επισιτιστικής κρίσης που ακολούθησε το 2008, επισημαίνει το ΙΟΒΕ, εξηγώντας πως η έντονη ζήτηση για αγροτικές πρώτες ύλες και μεταλλεύματα από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες πυροδότησε μια σειρά ανατιμήσεων που μετακυλήθηκαν στο σύνολο της οικονομίας, επηρεάζοντας ανοδικά και τις εγχώριες τιμές του κλάδου.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, έκτοτε οι τιμές των τροφίμων έχουν ομαλοποιηθεί, παρ’ όλο που σε συγκεκριμένα είδη διατροφής παραμένουν ακόμη υψηλά σε σχέση με προηγούμενα έτη. Τόσο το 2009, όσο και τους πρώτους μήνες του 2010 καταγράφεται διορθωτική κίνηση των τιμών του κλάδου, εξέλιξη που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην προσαρμογή των δυνάμεων προσφοράς – ζήτησης στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κρίση.

Ωστόσο, παρά την εξισορρόπηση των τιμών, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που ενδέχεται να εντείνουν στο μέλλον τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα, υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ. Οι προκλήσεις αυτές προέρχονται από τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες, τις νέες διατροφικές συνήθειες «δυτικού τύπου» στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης τροφίμων, την αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα και αιθανόλη, με αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης αποκλειστικά για τρόφιμα αγροτικής παραγωγής, τις κλιματικές αλλαγές και τις συνακόλουθες μεταβολές στις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των καλλιεργειών, μειώνοντας τα αποθέματα.

Κατά συνέπεια, και ο εγχώριος κλάδος ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες πιέσεις – εκτός της φορολογικής επιβάρυνσης λόγω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας – με αποτέλεσμα, μετά από μια διετία ήπιας πορείας των τιμών, να αναμένεται υψηλότερη άνοδος, όχι πάντως όσο υψηλά φαίνεται ότι θα κινηθεί το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε Ρωσία (καταστράφηκε το 20% της σοδειάς δημητριακών), Ουκρανία, Καζακστάν και Καναδά, οδήγησαν στην καταστροφή σημαντικού μεριδίου της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών. Παρά την αρχική αποσταθεροποίηση και αβεβαιότητα των διεθνών αγορών για τις επιπτώσεις στις τιμές, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σημαντικά.

Σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα υπάρξει πρόβλημα με τις τιμές των σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη φέτος, ενώ ενισχυμένα είναι και τα αποθέματα.

Στην Ελλάδα, έχουν επίσης αρχίσει να αμβλύνονται οι αρχικοί φόβοι για μεγάλη αναπροσαρμογή των τιμών και μετακύλιση του κόστους στους τελικούς καταναλωτές στα προϊόντα τα οποία συνδέονται με τα σιτηρά, όπως ψωμί, ζυμαρικά, κτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά προϊόντα.

You might also like