Στον άνθρωπο των σπηλαίων το μυστικό της υγιεινής διατροφής

Η ιδέα να αποκτήσουμε συνήθειες διατροφής που αντλούν τις αξίες τους από την προϊστορία του ανθρώπινου είδους, δεν είναι κάτι καινούργιο. Επιστήμονες και ερευνητές έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα αυτό, από τη δεκαετία του 1970.

Πολυεθνικές εταιρείες όπως η Unilever προχωρούν ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο να αναδημιουργήσει τη διατροφή του ανθρώπου των σπηλαίων και να ξεδιπλώσει μια ξεχασμένη μέσα στους αιώνες διατροφική γνώση που είχαν οι πρόγονοί μας. Ίσως πολλοί να το θεωρούν αυτό παράλογο, όμως όπως γράφει η Τζες Χαλιντέι στο foodnavigator.com υπάρχει ενδεχομένως μια λογική στα παλιά καλά διατροφικά ένστικτα.

Σήμερα, ειδικά, που παρατηρείται στους καταναλωτές μια τάση να προτιμούν ό,τι αυτοαποκαλείται “φυσικό”, ίσως η επιστροφή στις ρίζες να είχε ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον. Μιλάμε εξάλλου για μια εποχή που το ανθρώπινο DNA είχε ήδη διαμορφωθεί οριστικά, επομένως η διατροφή δεν θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

Την ίδια στιγμή, ας μην ξεχνάμε την επίσης σημερινή διατροφική προτίμηση για καθετί παραδοσιακό, εξ ου και το ότι ανακαλύπτουμε τις παλιές καλές συνταγές της γιαγιάς, και της προ-γιαγιάς. Γιατί όχι και των προ-γιαγιάδων 1.200 γενιές πριν; Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατεύθυνση της Unilever δεν είναι έξω από τη λογική.

Ειδικά σήμερα μπορούμε να έχουμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο τεχνολογιών τροφίμων που μπορούν να ενσωματωθούν στις προϊστορικές μας “παραδόσεις”. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τις σημερινές τεχνικές στην γνώση του παρελθόντος για να φτιάξουμε τα τρόφιμα του μέλλοντος. Αυτό μπορεί να είναι και εμπορικά επιτυχημένο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η Unilever έχει επιστρατεύσει για το σκοπό αυτό πλειάδα αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων, εξελικτικών γενετιστών, επιστημόνων της διατροφής, βοτανολόγων κλπ.

You might also like