Συνέδριο για τις προοπτικές της διεθνούς αγοράς κρέατος

Με 800 σύνεδρους από όλο τον κόσμο και 180 δημοσιογράφους το 18ο Παγκόσμιο συνέδριο κρέατος ήταν σίγουρα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την παγκόσμια αγορά κρέατος.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 26-29 Σεπτεμβρίου στην Αργεντινή και ασχολήθηκε με όλα τα σοβαρά θέματα: την οικονομική κρίση, τη σχέση κτηνοτροφίας και περιβάλλοντος, τις αλλαγές που φέρνει η ανάπτυξη της Κίνας (αποτελεί το 27% της παγκόσμιας αγοράς ζώντων ζώων) και άλλων χωρών στις ανάγκες απορρόφησης της διεθνούς παραγωγής κρέατος.

Όπως τόνισε ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Διεθνούς Γραμματείας Κρέατος (IMS) Arturo Llavallol, «η αύξηση της παραγωγής κρέατος μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος». Κι αυτό όπως είπε είναι απαραίτητο αφού στα επόμενα 40 χρόνια θα πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών, την ευημερία των ζώων, αλλά και το έδαφος και το νερό. Και έθεσε ως προτεραιότητα της IMS να φροντίσει με συμμετοχή σε αντίστοιχα φόρουμ και συνεργασίες με την επιστημονική κοινότητα να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην χρειάζεται να αντιδρά ο κλάδος του κρέατος στις εξωτερικές πιέσεις.

Όσο αφορά τις προοπτικές της διεθνούς βιομηχανίας κρέατος εκφράστηκαν ανησυχίες για την απορρόφηση σιτηρών από χώρες όπως η Ρωσία, ενώ όλα δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης κρέατος σε Κίνα και Ρωσία με την ταυτόχρονα μειωμένη παραγωγή σιτηρών, δημιουργεί μια άλυτη εξίσωση.

You might also like