Μέχρι και 40% μείωση ενοικίων στην επαγγελματική στέγη

Τα πάνω κάτω αναμένεται να δημιουργήσει στην αγορά ακινήτων η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτή σχεδιάζεται από το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι αλλαγές εκτιμάται ότι εκτός από τις τιμές αγοράς θα επηρεάσουν και τις τιμές ενοικίασης επαγγελματικής στέγης η οποία σήμερα περνάει μία από τις σημαντικότερες κρίσης της μεταπολίτευσης.

«Σήμερα υπάρχει τεράστια διαθεσιμότητα καταστημάτων τόσο στις ημικεντρικές όσο και στις κεντρικές περιοχές», σημειώνει προς το Meat Place ο σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων κ. Νίκος Γιαννουλέλης. «Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται για αρκετά χρόνια. Ενδεικτικά να σας πω ότι σήμερα για κάθε 10 καταστήματα που μένουν κενά μόνο ένα νοικιάζεται και πάλι, και αυτό σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την προηγούμενη!». Αποκαλυπτικός είναι ο κ. Γιαννουλέλης αναφορικά και με τις επαναδιαπραγματεύσεις της τιμής ενοικίασης.

«Οι ιδιοκτήτες είναι αδύνατον να πάρουν τα ίδια χρήματα σε περίπτωση που το κατάστημα που διαθέτουν μείνει ξενοίκιαστο. Απαιτείται αρκετός χρόνος ώστε να ωριμάσει ο ιδιοκτήτης και να τοποθετηθεί στη σωστή τιμή». Αναφορικά με την στάση των ενοικιαστών προτείνει τη συζήτηση με τον ιδιοκτήτη για μία νέα τιμή, η οποία να ανταποκρίνεται στην παρούσα συγκυρία. Όπως τονίζει είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ενδεχόμενο μετακίνησης του ενοικιαστή προβληματίζει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι πλέον πιο ανεκτικοί στη μείωση. «Η μείωση αυτή μπορεί να κυμαίνεται γύρω στο 20% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ανέρχεται ακόμη και στο 40%, εάν παρατηρείται δυσκολία ενοικίασης των ακινήτων στην περιοχή. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την διαπραγμάτευση «παίζει» εάν ο ενοικιαστής είναι καλοπληρωτής ή όχι.

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ο πρόεδρος της κ. Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης των ενοικίων σημειώνει: «Η χώρα μας σήμερα διαθέτει μια σημαντική υπερπροσφορά δομημένου κτιριακού όγκου τόσο επαγγελματικής, όσο και στέγης κατοικίας, η οποία από ετών λειτουργεί υπέρ των ενοικιαστών. Συνεπώς η αγορά των ενοικίων είναι σταθεροποιημένη από μακρού, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί θέμα γενικευμένης ή νομοθετικής μείωσης των ενοικίων. Όμως οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνον με ενότητα, ομοψυχία και συνεργασία όλων των ελλήνων. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, και στο κέντρο που χειμάζεται ιδιαίτερα, αλλά και στις τοπικές αγορές. Γι αυτό και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκαναν και θα κάνουν, οικειοθελώς και ο καθένας κατά την κρίση του, κάθε αναγκαία κατά περίπτωση συμφωνία και προσαρμογή των καταβαλλομένων ενοικίων, με στόχο, μέσα στη σημερινή κρίση, να μη χαθεί ούτε ένας από τους υπάρχοντες ενοικιαστές! Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της σημερινής συγκυρίας και η οικονομία μας να ξαναβρεί γρήγορα το δρόμο της ανάπτυξης!».

You might also like