ΠΑΣΕΓΕΣ: Χειρότερη θα είναι η ΚΑΠ αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές

Την αντίθεσή της με τα σενάρια που διέρρευσαν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ. Το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας ασχολήθηκε στη σημερινή του συνεδρίαση με την Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. μετά το 2013 έτσι όπως σχεδιάζεται από την Επιτροπή και θα προταθεί στις 17.11.2010. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά, υποστηρίζει:

«Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει (από έγγραφο που βρίσκεται σε ενδο-υπηρεσιακή διαβούλευση) όποιο σενάριο και να επιλεγεί για την μελλοντική ΚΑΠ θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πόρων για τη χώρα μας που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες αγρότες.

Από την άλλη πλευρά η ΚΑΠ γίνεται περισσότερο γραφειοκρατική και πολύπλοκη. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και μαστίζει τις περισσότερες χώρες της Ένωσης, για μια ακόμα φορά η Επιτροπή (κατώτερη των περιστάσεων), αποφάσισε να διαχειριστεί τη μιζέρια και να φορτώσει με πρόσθετες δαπάνες για περιβαλλοντικές δεσμεύσεις τους ευρωπαίους αγρότες δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και επιβαρύνοντας την οικονομική τους θέση.

Αν επιβεβαιωθούν τα όσα διέρρευσαν, τότε όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες θα μπουν στην προκρούστια κλίνη της Επιτροπής για να προσαρμοστούν οι άμεσες ενισχύσεις σε μια μίζερη δημοσιονομική λογική, αντί της αναγκαίας αύξησης των ιδίων πόρων της Ε.Ε και κατά συνέπεια του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στους φιλόδοξους στόχους της.

Το μόνο θετικό στοιχείο που περιλαμβάνεται στις προθέσεις της Επιτροπής και επικροτεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι το γεγονός ότι η μελλοντική στήριξη της ΚΑΠ θα απευθύνεται στους «ενεργούς αγρότες», δηλαδή σε αγρότες που παράγουν γεωργικά προϊόντα και όχι σε όσους έχουν δικαιώματα παραγωγής και έπαψαν να παράγουν από το 2006.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά στην πρόταση της Επιτροπής αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, αφού προηγούμενα διαβουλευτεί με τα μέλη της και τους έλληνες αγρότες σε ειδικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει».

You might also like