Συζήτηση για τις Τοπικές Αγορές και τα Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα στην Ευρωβουλή

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) θα συμμετέχει με 35 εκπροσώπους της στην συζήτηση που οργανώνει ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010, με κύριο θέμα: «Τοπικές Αγορές και Ποιοτικά Αγροτικά προϊόντα: Προσδιορίζοντας Επιτυχημένες Στρατηγικές Αγοράς».

Η συζήτηση οργανώνεται με την ευκαιρία της Επίσκεψης Μάθησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (25-27 Οκτωβρίου), και περιλαμβάνει πέραν της οργανωμένης συζήτησης, ξενάγηση στο Ευρωκοινοβούλιο και σε δημοπρατήριο οπωροκηπευτικών, επισκέψεις σε φάρμες και ενημερώσεις από εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα όπως: η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, στήριξη αγροτών (που πωλούν οι ίδιοι τα αγροτικά τους προϊόντα), παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ.), λιανική-χονδρική πώληση-διεθνές εμπόριο.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΕΝΑ, σε σχέση με τα βασικά ζητήματα που θα εκτεθούν κατά τη συζήτηση, έχει πολλές φορές επισημάνει:

1. Την ανάγκη, παράλληλα με τα δίκτυα της αγοράς, να λειτουργούν οι Τοπικές Αγορές Αγροτών (Farmers market), όπου θα συναντώνται μόνο αγρότες-τοπικοί παραγωγοί με τους καταναλωτές σε προσδιορισμένα σημεία. Μόνο τοπικοί αγρότες παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα στις ποσότητες που παράγει ο καθένας.

2. Η Ελλάδα από την γεωμορφία της και τα μικροκλίματά της έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στα φημισμένα τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Άλλωστε όλοι πλέον σήμερα έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει, να πετύχει μόνο στον Αγροδιατροφικό τομέα με το ισχυρό παγκόσμιο πλεονέκτημα της Μεσογειακής διατροφής. Εκεί διαθέτει πλεονεκτήματα που εξαφανίζονται στην παραγωγή βιομηχανικών πρώτων υλών, που μεταξύ άλλων απαιτούν μεγάλες εκμεταλλεύσεις και χωράφια.

3. Η δημιουργία συνθηκών Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με την σύνδεση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με τον πολιτισμό (παράδοση, γαστρονομία κλπ) και τον τουρισμό (τοπική κατανάλωση) μπορεί να υποστηριχθεί επιτυχώς σε τοπικό επίπεδο με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και την προβολή της τοπικής ταυτότητας.

You might also like