Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο Κτηνιάτρων στην Ολλανδία

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου, κτηνίατροι από όλο τον κόσμο πήραν μέρος στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Κτηνιάτρων στο Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το συνέδριο αποσκοπούσε να ενημερώσει κτηνιάτρους μεγάλων ζώων σχετικά με τα ζητήματα διατροφής, στέγασης, καλής μεταχείρισης των ζώων κ.ά.

Από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η απειλή από μυκοτοξίνες. Τοποθετήθηκε η σημασία που έχει η διαχείριση και η διατροφή, αφού όταν αυτά τα δύο στοιχεία είναι υπό έλεγχο, η δουλειά του κτηνιάτρου είναι λιγότερο εστιασμένη στη διόρθωση προβλημάτων, και δίνεται περισσότερη εργασία σε ένα στρατηγικό σχέδιο. Είναι αναγκαίο οι κτηνίατροι να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα κλινικά συμπτώματα που προκαλούνται από μια μόλυνση από μυκοτοξίνες. Οι μυκοτοξίνες είναι μύκητες που αναπτύσσονται σε σιτηρά και μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στα ζώα που τα τρώνε. Τα κύρια συμπτώματα είναι ανοσοκαταστολή και μεταβολικές διαταραχές. Επίσης, κατατέθηκε η άποψη ότι μπορεί τα ζώα να είναι λιγότερο προστατευμένα όταν λαμβάνουν το εμβόλιο.

Ακούστηκαν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς οι κτηνίατροι μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους αγρότες. Σύμφωνα με τον Κ. Dieho, οι κτηνίατροι χοίρων και πουλερικών είναι συχνά περισσότερο σύμβουλοι των κτηνοτρόφων από ό,τι είναι οι κτηνίατροι των βοοειδών. Όπως είπε ο ίδιος, οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη πολλούς συμβούλους, αρχής γενομένης από την εταιρεία ζωοτροφών, για παράδειγμα. Αυτοί οι σύμβουλοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους "δωρεάν" (είναι ενσωματωμένη στην τιμή των ζωοτροφών), κι έτσι γίνεται πιο δύσκολο για τον κτηνίατρο να κατακτήσει τη θέση συμβούλου του κτηνοτρόφου. Πρακτικά δηλαδή, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να πληρώσει έξτρα έναν κτηνίατρο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά σημεία που είναι σημαντικά για κάθε κτηνίατρο: κάνε ερωτήσεις στον κτηνοτρόφο, άκουσε τον κτηνοτρόφο, προσπάθησε να μελετήσεις περισσότερο τη φάρμα ώστε να παράσχεις πολύ συγκεκριμένες συμβουλέρς στον κτηνοτρόφο και να γίνεις ο ειδικός που θα κερδίσει το σεβασμό του.

Τα παραπάνω ακούστηκαν μεταξύ πολλών άλλων στο συνέδριο, η δεύτερη μέρα του οποίου περιλάμβανε μια πραγματικά πρακτική προσέγγιση, με επισκέψεις σε φάρμες.

You might also like