Θανατηφόρα ζωονόσος απειλεί και το νότο της αφρικανικής ηπείρου

Μια θανατηφόρα ιογενής ζωονόσος η οποία ξέσπασε στην Τανζανία πριν από μερικούς μήνες απειλεί να εξαπλωθεί και στα νότια της Αφρικής, αποτελώντας μια θανάσιμη απειλή για περισσότερα από 50 εκατομμύρια αιγοπρόβατα σε 15 χώρες, όπως προειδοποίησε σήμερα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Γνωστή ως Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (PPR), θεωρείται η πιο καταστροφική ιογενής νόσος που προσβάλλει τα κοπάδια μικρών μηρυκαστικών, εξίσου καταστροφική με την πανώλη των βοοειδών. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ποσοστά θανάτου έως και 100% σε πρόβατα και αίγες, και παρόλο που δεν μολύνει τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές απώλειες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εξέδωσε την προειδοποίηση μετά την πρόσφατη έκτακτη αποστολή στην Τανζανία, που πραγματοποίησε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Οργανισμού και το οποίο συνέστησε στην Τανζανία να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα εμβολιασμού γύρω από την εστία της νόσου στο βόρειο μισό της χώρας και να εξετάσει το ενδεχόμενο για επιπλέον εμβολιασμούς στην περιοχή που συνορεύει με το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια. Είναι σημαντικό επίσης, σύμφωνα με τη σύσταση, οι χώρες αυτές να τεθούν σε επαγρύπνηση. Εάν η νόσος εξαπλωθεί από την Τανζανία στο σύνολο της αποτελούμενης από 15 κράτη Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας, θα μπορούσε να πλήξει καίρια τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων κτηνοτρόφων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασθένεια ξέσπασε στην Τανζανία στις αρχές του 2010, απειλώντας πάνω από 13,5 εκατομμύρια αίγες και πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόβατα. Εμφανίζεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, ενώ στην Αφρική έχει πληγεί το δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα της ηπείρου. Όπως δηλώνουν οι ειδικοί του FAO, η νόσος μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής μεταξύ των ζώντων ζώων σε βοσκότοπους και σε αγορές ζώντων ζώων.

You might also like