Φάρμες στη Φλάνδρα επισκέφθηκαν Νέοι Αγρότες

Με τη γενική εντύπωση ότι οι αγρότες της Φλάνδρας στο Βέλγιο προτιμούν να μεταποιούν και να πωλούν την παραγωγή τους μόνοι τους από τα αγροκτήματά τους (δίνοντας ώθηση με τον τρόπο αυτό στα κέρδη τους), επέστρεψαν στην Ελλάδα οι Νέοι Αγρότες που συμμετείχαν σε επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

Στο ταξίδι τους, που είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επισκέφθηκαν αγροκτήματα της περιοχής και η αίσθηση που αποκόμισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, ήταν μια ένεση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Στη Δυτική Φλάνδρα επισκέφθηκαν το αγρόκτημα ελευθέρας βοσκής για αγελάδες κρεατοπαραγωγής του D. Timmerman (Κτηνοτρόφος – Νέος Αγρότης ιδιοκτήτης της φάρμας Jorchrishoeve). Είναι τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος και ανέλαβε την μονάδα πριν 4 χρόνια, μετά από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που ήταν 50.000€. Καλλιεργεί τα χωράφια του για παραγωγή ζωοτροφών και εκτρέφει 250 αγελάδες της ντόπιας χαρακτηριστικής φυλής, η οποία δίνει πολύ κρέας, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι απαιτείται καισαρική τομή για την γέννα. Η τιμή πώλησης στην βιομηχανία είναι περίπου 4€/Kg, ενώ αν το διαθέτει από το αγρόκτημά του φθάνει στα 13,5€/Kg.

Σε άλλη επίσκεψή τους σε φάρμα παραγωγής-πώλησης τυριού στο Baliehof συνάντησαν τον L. Callemeyn και την K. Stroo (το ζευγάρι ιδιοκτητών), οι οποίοι ανέπτυξαν την αγροτική τους επιχείρηση σιγά-σιγά και μεθοδικά. Μέχρι το 1990 είχαν 200 στρέμματα καλλιέργειες και 26 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πουλώντας στην βιομηχανία το παραγόμενο γάλα. Το 1990 ξεκίνησαν να κάνουν γιαούρτη. Το 1992 άρχισαν να πειραματίζονται με το παγωτό. Το 1995 αποφάσισαν να στραφούν στο τυρί. Βασικός λόγος στροφής στο τυρί ήταν ότι απορροφά πολύ περισσότερο γάλα ανά κιλό, δηλαδή κάθε κιλό τυριού που παράγουν προέρχεται από 10 κιλά γάλα, ενώ για ένα κιλό παγωτό ήθελαν μόνο μισό (1/2) κιλό γάλα, και δεν μπορούσαν να πουλήσουν στους επισκέπτες τόσο μεγάλη ποσότητα παγωτού. Στο αγρόκτημα η κα Stroo έχει την ευθύνη παραγωγής τυριού, κρέμας, μους και παγωτού, φροντίζει για τη σωστή τροφοδοσία του καταστήματος πωλήσεων στο αγρόκτημα, και ετοιμάζει τις γευσιγνωσίες τυριού. Παράλληλα έχουν παρουσίαση στο Διαδίκτυο, με την οποία ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητές τους. Ο χώρος παραγωγής τυριού είναι ορατός για επισκέπτες. Το παραγόμενο γάλα πάει κατά 60% για τυρί και 40% πουλιέται στην γαλακτοβιομηχανία. Εάν οι τιμές στην βιομηχανία δεν είναι καλές το κρατούν για τυρί. Το φρέσκο τυρί ωρίμανσης 2 μηνών πουλιέται 10,5 €/κιλό. Το παλαιό τυρί 2-3 ετών το πουλούν 18-20 €/κιλό. Το 90% του τυριού τους το πουλάνε στο εντός της φάρμας κατάστημά τους.

Πλούσιοι σε καινούργιες και ενδιαφέρουσες παραστάσεις, η αντιπροσωπεία των Νέων Αγροτών έβγαλε συμπεράσματα και για την αγροτική αλλά και για την αγροτουριστική δραστηριότητα. Όπως σημείωναν κατά την επιστροφή τους, «ο πραγματικός αγροτουρισμός είναι μόνο αγροτικό επάγγελμα και το αγρόκτημα στο Baliehof είναι ένα πραγματικά φωτεινό παράδειγμα, κυρίως για τους ανίκανους (στην Ελλάδα) να νομοθετήσουν εγκαίρως για τον αγροτουρισμό».

Το ταξίδι ήταν μια Επίσκεψη Μελέτης 44 Ελλήνων πολιτών στο Βέλγιο, που οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, πήραν μέρος σε σεμινάριο για την εμπορία αγροτικών προϊόντων, ενώ επίσης ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στην ΚΑΠ μετά το 2013 και είδαν το δημοπρατήριο στο Mechelse.

You might also like