Δυο δισ. ευρώ από το “Αλ. Μπαλτατζής” για το 2011

Πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου μέσα στο 2011 εξήγγειλε σήμερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Επιπλέον μίλησε για τη δημιουργία ενός «καλαθιού προϊόντων», που θα αποτελέσει και θέμα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συγκληθεί για κάθε περιφέρεια.

Στη συνέντευξη τύπου όπου παραβρέθηκε όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι στόχοι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για το 2011, που αφορούν προκηρύξεις:

  • 1,3 δισ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (κυρίως σχέδια βελτίωσης, μέτρα για καπνό, μεταποίηση, leader)
  • 330 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και στα δάση
  • 470 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι που θέτει το υπουργείο επιμερίζονται σε 800 εκατ. μέχρι τέλους του 2010, άλλα 800 εκατ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, 300 εκατ. μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011 και τουλάχιστον 200 εκατ. ακόμη μέχρι τέλος του 2011.

Όπως είπε ο υπουργός 650 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις και 780 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα είναι αυτή τη στιγμή στον «αέρα», ενώ 330 εκατ. ευρώ πληρώνονται κάθε χρόνο για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση.

Μεταξύ των προκηρύξεων που εξαγγέλθηκαν είναι το μέτρο των νέων αγροτών, όπου θα γίνει προκήρυξη 50 εκατ, ευρώ για σχέδια βελτίωσης αποκλειστικά νέων γεωργών και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους γεωργούς μέχρι τέλος του χρόνου. Επίσης μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των αξιολογήσεων για τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για επενδύσεις στη μεταποίηση- εμπορία, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Λόγος έγινε και για το «Αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ» που αναγγέλθηκε η σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης με 130 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των δράσεων που εξαγγέλθηκαν ακόμη είναι και προκήρυξη 30 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία.

You might also like