Η Τουρκία ζητάει κρέας από Ελλάδα

Μια μικρή αναστάτωση έπεσε στη βόρεια Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, όταν Τούρκοι έμποροι έψαχναν αγωνιωδώς να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι οι Τούρκοι «σκούπισαν» τη Βουλγαρία και μόλις η τελευταία «στέγνωσε», ήρθαν και στην Ελλάδα. Δεν έγινε γνωστό για ποιο λόγο προέκυψε το ζήτημα στη γειτονική χώρα, ούτε και αν αυτή η δοσοληψία θα έχει κάποια μονιμότητα, ώστε να ξέρει το ελληνικό κύκλωμα του κρέατος και να φροντίσει να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση.

Η αγορά εκτιμά πάντως ότι το θέμα προέκυψε συγκυριακά, και με την έννοια αυτή θεωρείται ρίσκο να δώσεις προϊόν στην Τουρκία και να αφήσεις εκτεθειμένο τον μόνιμο Ελληνα πελάτη σου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται κινητικότητα, αφού το εν λόγω θέμα προέκυψε τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου, ενώ και αρκετές μέρες πριν (από 7 Οκτωβρίου) είχε διατυπωθεί και επισήμως το αίτημα δύο τουρκικών εταιρειών να προμηθευτούν κρέας από Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) που εδρεύει στην Τουρκία είχε ενημερώσει για το αίτημα της τούρκικης εταιρείας Danet να προμηθευτεί κρέας και προϊόντα κρέατος από την Ελλάδα, όπως και για το αίτημα της εταιρείας Metas Catering Company and Food Service να προμηθευτεί κατεψυγμένα κρέατα βοοειδών από τη χώρα μας. Από το Σεπτέμβριο, που το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε την άρση των περιορισμών στις εισαγωγές βοοειδών και κόκκινου κρέατος (ρύθμιση που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2010) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της τουρκικής αγοράς και να περιοριστούν οι αυξημένες τιμές, τα δύο γραφεία ΟΕΥ που εδρεύουν στην Τουρκία αναφέρουν ότι έχουν γίνει δέκτες αρκετών αιτημάτων τουρκικών εταιρειών για εισαγωγή κρέατος από Ελλάδα.

Όλα αυτά ενδεχομένως σημαίνουν ότι ανοίγεται ένα ελπιδοφόρο πεδίο, όμως αυτό δεν πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά, χρειάζεται πιο ειδική και πιο συνολική μέριμνα από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μην μείνουν κενό γράμμα όλες οι δηλώσεις περί εξωστρέφειας (όσο κι αν αυτό εμπεριέχει ιδιαιτερότητες αν μιλάμε για το κρέας στην Ελλάδα)…

You might also like