Σε βαθιά κρίση ο κλάδος της κτηνοτροφίας, λέει το ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επείγουσα εισαγωγή μηχανισμών για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών και της κερδοσκοπίας στον κτηνοτροφικό κλάδο της ΕΕ, καθώς οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σημαντική κρίση η οποία οφείλεται και στο αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, ιδίως των δημητριακών. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής κρέατος στην ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατόπιν προφορικής ερώτησης ομάδας ευρωβουλευτών, το ευρωκοινοβούλιο συζήτησε με τον Επίτροπο Γεωργίας, Dacian Ciolos, τις εναλλακτικές λύσεις και υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί την Επιτροπή να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου:

“Μιλώντας στην ολομέλεια, ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Iratxe García Pérez, υπενθύμισε ότι οι τιμές των δημητριακών, που αποτελούν το 60% του κόστους παραγωγής των ζωοτροφών, έχουν αυξηθεί κατά 50% το τελευταίο δίμηνο, γεγονός που απέδωσε στην κερδοσκοπία, ενώ η επίσης Ισπανίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Esther Herranz García, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι ήδη κακή από χρόνια οδηγώντας στο κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

Τιμές και κερδοσκοπία

Πολλοί ευρωβουλευτές καλωσόρισαν έτσι την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοχετεύσει στην αγορά δημητριακά από τα αποθέματα, με στόχο ακριβώς τη συγκράτηση των τιμών και, όπως σημείωσε ο Επίτροπος Cioloș, η κίνησε αυτή "εκτόνωσε την πίεση" στην αγορά. Όπως επίσης σημείωσε, η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται σε κάποια έλλειψη αλλά σε καθαρή κερδοσκοπία και δήλωσε ότι η Επιτροπή θα καταθέσει προτάσεις καταπολέμησης του φαινομένου ενώ μηχανισμός ελέγχου των υπερβολικών διακυμάνσεων στις τιμές θα ενταχθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική με την επικείμενη αναθεώρησή της.

Αθέμιτος ανταγωνισμός από τρίτες χώρες…

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής του ΕΣΜ, James Nicholson, ο οποίος σημείωσε ότι ο κτηνοτροφικός τομέας πλήττεται από αύξηση του κόστους παραγωγής γενικά και του κόστους των ζωοτροφών ειδικότερα, αλλά και από τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές, τόνισε, ακριβώς, τους κινδύνους που ενέχει η "υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές".

Αρκετοί ευρωβουλευτές επέκριναν άλλωστε το πρόβλημα που δημιουργεί στους Ευρωπαίους παραγωγού η διαφορά μεταξύ των κριτηρίων ποιότητας και ασφάλειας που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν οι ίδιοι και εκείνων που ακολουθούν οι ανταγωνιστές τους από τρίτες χώρες. Έτσι, οι Albert Dess (ΕΛΚ, Γερμανία) και Janusz Wojciechowski (ΕΣΜ, Πολωνία), ζήτησαν αντιστοίχως να επιβληθούν ευρωπαϊκά κριτήρια στις εισαγωγές κρέατος για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και καλής μεταχείρισης των ζώων.

… και η απληστία της διανομής

Ο Liam Aylward (Φιλελεύθεροι, Ιρλανδία) επέμεινε στην ανάγκη να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής, ενώ ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Rareş-Lucian Niculescu κατήγγειλε ότι η διαφορά αυτή καταλήγει στο ταμείο των χονδρεμπόρων.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής και γνωστός αγρότης – ακτιβιστής José Bové, επεσήμανε πώς "οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να επιβιώσουν με 700 ή 800 ευρώ το μήνα, εισπράττοντας 3 ευρώ το κιλό για το κρέας που παράγουν την ώρα που οι καταναλωτές το πληρώνουν 17 ευρώ το κιλό στο σούπερ μάρκετ. Είναι δίκαιο"; Προσέθεσε δε ότι η κρίση που περνά τώρα ο τομέας είναι ικανή να καταστρέψει την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία".

Το σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε το ευρωκοινοβούλιο, μπορείτε να δείτε εδώ.

You might also like