Και νέα αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Το τέλος της εκλογικής περιόδου ανέμενε πώς και πώς η κυβέρνηση, για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Βλέπετε, σε προεκλογική περίοδο, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, οι… κακές ειδήσεις πρέπει να αποφεύγονται. Μόλις λοιπόν ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, λύθηκαν και τα χέρια (και τα στόματα) του οικονομικού επιτελείου. Μαζική ένταξη των τροφίμων στο συντελεστή 13% του ΦΠΑ, βγάζει από ό,τι φαίνεται, από το μαγικό σακούλι ο προϋπολογισμός του 2011.

Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι έως και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, η κυβέρνηση ψιθύριζε, και τα διάφορα παπαγαλάκια της διέδιδαν, ότι τα βασικά τρόφιμα μάλλον θα μεταταγούν στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Αυτό μέσα στη γενική μαυρίλα ήταν, όπως και να το κάνεις, ένα καλό νέο για την αγορά. Κι επειδή όλοι αυτό τον καιρό έχουμε ανάγκη από ένα καλό νέο, το πιστέψαμε και χαρήκαμε. Μάταια όμως… Στο 13% και τα τρόφιμα, λοιπόν, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα τραγικό λάθος. Όλοι οι κρίκοι της αγοράς τροφίμων έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση την αντίθεσή τους, αλλά ποιος ακούει… Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ ότι αυξήσεις ΦΠΑ στην παρούσα συγκυρία «θα σημάνουν άνοδο του πληθωρισμού, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας». Είναι κατόπιν τούτου άξιον απορίας το πώς αναμένει η κυβέρνηση να μειωθούν οι τιμές στα βασικά αγαθά. Ειδικά όταν τις διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ εντός του 2010 η αγορά προσπάθησε να τις απορροφήσει και να μην τις μετακυλίσει στον τελικό καταναλωτή.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει, λέει, ότι μέσα στο 2011 θα εισπράξει περί τα 800 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ. Ενδεχομένως κάτι να μην έχει καταλάβει όμως. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι από τις προηγούμενες αυξήσεις δεν εισέπραξε όσα ανέμενε. Γιατί; Διότι όταν αυξάνεις δυο και τρεις φορές τον ΦΠΑ σε μια όλο και μειούμενη κατανάλωση, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα μηδαμινό για τα κρατικά έσοδα. Και ταυτόχρονα, αυξητικό για τον πληθωρισμό και ασφυκτικό για την αγορά. Με αυτή την έννοια, είναι μάλλον απίθανο να περιμένει κανείς ότι το 2011 θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Ακούει κανείς ή περιμένουμε να καταστραφούν τα πάντα και μετά να αναγνωρίσουμε το λάθος;

You might also like