Παρατηρητήριο Τιμών – αυστηρούς ελέγχους ενεργοποιεί η κυβέρνηση

Παρατηρητήριο Τιμών, Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων και Παρατηρητήριο Τιμών των Διδάκτρων παρουσίασε επίσημα χθες ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας.

Το Παρατηρητήριο Τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ λειτουργεί στην ιστοσελίδα www.e-prices.gr και παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης και σύγκρισης των τιμών πώλησης, για πάνω από 1.500 προϊόντα σε 1.200 σημεία πώλησης, σε 13 Περιφέρειες, σε 1-4 πόλεις ανά Περιφέρεια. Το νέο αυτό εργαλείο αποτελεί έναν μοναδικό, αυτοματοποιημένο μηχανισμό συλλογής, επεξεργασίας και παρουσίασης τιμών διαφόρων προϊόντων από ολόκληρη την Ελλάδα.Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Ε ενημερώνονται σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση (ανάλογα με το προϊόν) για τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ και τα αναρτούν άμεσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.e-prices.gr. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το ποιο κατάστημα τροφίμων στην περιοχή τους διαθέτει τις καλύτερες τιμές καθώς και την χρονική εξέλιξή τους ανάλογα με την λίστα των ειδών που τους ενδιαφέρει σε ένα ή περισσότερα σημεία πώλησης.
Η αναζήτηση της τιμής ενός προϊόντος πραγματοποιείται βάσει της κατηγορίας που ανήκει το προϊόν ή επιλέγεται απευθείας, βάσει της επωνυμίας του, με ένα φιλικό προς τον χρήστη μηχανισμό εύρεσης, όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες.


Στο ηλεκτρονικό «μάτι» του υπουργείου έχουν μπει και τα ετήσια δίδακτρα των επιχειρήσεων Βρεφονηπιακών – Παιδικών Σταθμών, Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, ΙΕΚ & Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ώστε οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης των συμφερότερων για αυτούς διδάκτρων.

 Από τις αρχές του 2010 μεταφέρθηκε το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων www.fuelprices.gr στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Απεστάλησαν σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας κωδικοί πρόσβασης και ζητήθηκε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παρακολούθησης των τιμών.

 

 Συγχρόνως υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την επιβολή Διοικητικών Κυρώσεων, πέραν των ήδη προβλεπόμενων ποινικών, στα πρατήρια που δεν υποβάλλουν τιμές. Σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τα 3.000 πρατήρια, που συμμετέχουν.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων εμπλουτίζεται συνεχώς, σε συνεργασία με το TAXIS, με την ανάρτηση τιμών πώλησης πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον από δραστηριοποιούμενους μεταπωλητές. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές πετρελαίου Θέρμανσης στο πρατήριο ήδη απεικονίζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών .

 Τέλος υλοποιείται διαδικασία τεχνικής εφαρμογής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ενημερώνεται και με SMS για τις χαμηλότερες τιμές των πρατηρίων στην περιοχή που βρίσκεται εκείνη την στιγμή.

 Με τις νέες αυτές δυνατότητες τα πιο πάνω Παρατηρητήρια Τιμών θεωρεί το υπουργείο ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να παραλαμβάνουν τα στοιχεία και να τα επεξεργάζονται, αλλά και να διαδίδουν τις βάσεις δεδομένων μέσα από τα δικά τους εργαλεία ενημέρωσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

 

 «Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει ως κύριο μέλημα την ορθή και διαφανή λειτουργία της αγοράς» τονίζει ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας και συνεχίζει: «Με τα νέα αυτά εργαλεία, τα Παρατηρητήρια Τιμών, ενισχύουμε την διαμόρφωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με κύριο πάντα γνώμονα το όφελος του πολίτη. Διαμορφώνουμε τον δείκτη φτήνιας». 

 Παράλληλα ο υφυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα εν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων: «Πενταπλασιάσαμε τα συνεργεία ελέγχου», δήλωσε «και θα παρακολουθούνται αυστηρά τόσο οι τιμές, όσο και οι παράτυπες ελληνοποιήσεις. Επίσης, προειδοποιούμε όσους επιδίδονται σε παραεμπόριο γύρω από την Κεντρική Αγορά Αθηνών και Θεσσαλονίκης ότι θα ευρεθούν προ εκπλήξεων και τους καλούμε να μην ξαναεμφανιστούν στην περιοχή και να μην ξανατολμήσουν παράνομες υπαίθριες συναλλαγές. Γνωρίζουμε τι γίνεται και η πολιτεία έχει τους τρόπους και τα μέσα να αντιδράσει».

You might also like