Στήνεται η διεπαγγελματική οργάνωση στο γάλα

Η χθεσινή συνάντηση (6/12) της υφυπουργού ΑΑ&Τ Μιλένας Αποστολάκη με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΣΑΓΕ, τους εκπροσώπους των τυροκόμων και αυτούς της μεταποίησης, ΣΕΒΓΑΠ και άλλων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών κατέληξε στην απόφαση για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου οι φορείς δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στο ΥΠΑΑΤ σχέδιο καταστατικού για τη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης μέχρι το Μάρτιο 2011 προκειμένου το ΥΠΑΑΤ να προβεί στην απαιτούμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Αποστολάκη ο ΕΛΟΓΑΚ εφεξής διαθέτει τα εργαστήριά του για τη διενέργεια ποιοτικών αναλύσεων κατά ζώο στα δείγματα τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος γενετικής βελτίωσης από τις ενώσεις των παραγωγών. Και ως συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας η υφυπουργός ζήτησε από τις γαλακτοβιομηχανίες την ενεργοποίηση των ζωνών γάλακτος, με την εφαρμογή προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης προς τους παραγωγούς με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής τους.

Στον ΕΛΟΓΑΚ ανατίθεται και η τήρηση ισοζυγίων των αποβλήτων της τυροκομίας και της γαλακτοβιομηχανίας, ώστε να παρακολουθείται η διαχείρισή τους.

Τέλος, όσο αφορά στη φέτα και τον ανταγωνισμό που υφίσταται από τα λευκά τυριά η κ. Αποστολάκη ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής από εκπροσώπους των κλάδων που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, οι οποίοι σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΑΑΤ θα εισηγηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία παραγωγής της φέτας προκειμένου να κατοχυρωθεί η διαφανής και σύννομη παραγωγή του προϊόντος.

You might also like