Το Μητρώο που προκάλεσε σύγχυση

Αναστάτωση προκάλεσε η ανάρτηση στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα του ΕΛΟΓΑΚ) της λίστας με τους εμπόρους – εισαγωγείς κρέατος και τους κρεοπώλες που καταβάλλουν την ειδική εισφορά του 0,2%.

Οι λίστες αναρτήθηκαν με εντολή της υφυπουργού ΥΠΑΑ&Τ Μ. Αποστολάκη και ο στόχος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, είναι διπλός: η πάταξη του παραεμπορίου και των ελληνοποιήσεων κτηνοτροφικών προϊόντων. Η ίδια ανακοίνωση δημιούργησε πολλά ερωτηματικά μάλιστα, στο σημείο όπου ανέφερε ότι "αναρτάται στο διαδίκτυο η λίστα με τους 1.099 εμπόρους κρέατος και 6.171 κρεοπώλες που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας, καταβάλλουν την ειδική εισφορά του 0,2% στην ανά κιλό αξία των ειδών κρέατος (εγχώριων και εισαγομένων) υπέρ του ΕΛΟΓΑΚ και υπόκεινται στους νομοθετημένους ελέγχους".

Λογική συνέπεια ήταν να υποθέσει κανείς ότι το υπουργείο θέτει… εκτός νόμου κάμποσες χιλιάδες κρεοπώλες. Έτσι, δεν έλειψαν και περιστατικά όπου οι πέντε κρεοπώλες μιας πόλης οι οποίοι αναφέρονταν στη λίστα θεωρήθηκαν νόμιμοι, και οι υπόλοιποι 25 είδαν τον εαυτό τους να διασύρεται σε τοπικές ιστοσελίδες ως παράνομοι. Μια εξαιρετικά άστοχη διατύπωση του ΥΠΑΑ&Τ, που προκάλεσε πανικό.

Οι έντονες διαμαρτυρίες έφτασαν στο υπουργείο, έφτασαν και στον ΕΛΟΓΑΚ. Ο τελευταίος, αποκαθιστώντας τα πράγματα, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «οι επιχειρήσεις λιανικής ή χοντρικής εμπορίας κρέατος οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΕΛΟΓΑΚ μπορούν να αποστείλουν την υπεύθυνη δήλωση σταθερών στοιχείων στο fax 2319.991199». Και, όπως μας είπαν στελέχη του, προσπαθούν να καταγράψουν όλες τις επιχειρήσεις κρέατος, αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας επίσημος φορέας που να έχει πλήρως καταγεγραμμένους εμπόρους και κρεοπώλες.

You might also like