ΗΠΑ: Και στην ορκωμοσία των αποφοίτων Κτηνιατρικής η δέσμευση για καλή διαβίωση των ζώων

Ένα όχι μόνο συμβολικό αλλά ουσιαστικό βήμα ανακοίνωσε ότι έκανε η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση αναθεωρώντας την προηγούμενη εβδομάδα τον όρκο που δίνουν οι απόφοιτοι των κτηνιατρικών σχολών στις ΗΠΑ. Σκοπός ήταν να τονίσει τη σημασία της καλής διαβίωσης των ζώων καθώς και της υγείας των ζώων.

Ο αναθεωρημένος όρκος, που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηνιατρικής Ένωσης, έχει πλέον ως εξής (οι προσθήκες εμφανίζονται με πλάγια στοιχεία): “Εισερχόμενος στο επάγγελμα του κτηνιάτρου ορκίζομαι να χρησιμοποιήσω τις επιστημονικές γνώσεις και τις δεξιότητές μου για το καλό της κοινωνίας προστατεύοντας την υγεία των ζώων και την καλή τους διαβίωση, προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντας τα ζώα από το να υποφέρουν, διατηρώντας τους ζωικούς πόρους, προωθώντας τη δημόσια υγεία, καθώς και την πρόοδο της ιατρικής γνώσης”.

Έτσι, όπως δήλωσε ο Δρ Μπρους Νίξον, αξιωματούχος της Κτηνιατρικής Ένωσης, “Από σήμερα και στο εξής κάθε απόφοιτος που εισέρχεται στο επάγγελμά μας θα ορκίζεται όχι μόνο για την προστασία της υγείας των ζώων, αλλά και για την καλή τους διαβίωση – όχι μόνο για την ανακούφισή τους από τον πόνο, αλλά και για την αποφυγή του. Αυτή είναι μια ισχυρή δήλωση η οποία προσδιορίζει εμάς και τις ευθύνες μας, δεν είναι ένα αόριστο σύμβολο».

Όπως διαβάζουμε στο vetsweb.com, στη συζήτηση κατά την οποία ελήφθη η απόφαση τροποποίησης του όρκου, μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διατύπωσαν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη χρήση του όρου «καλή διαβίωση των ζώων», διότι δεν υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός ορισμός του όρου, "αλλά η πλειοψηφία αποφάσισε ότι μια ισχυρή δήλωση σχετικά με την επαγγελματική δέσμευση περί προστασίας των ζώων είναι πιο σημαντική από τη διαρκή συζήτηση”.

You might also like