Ε.Ε.: Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του ευνουχισμού των χοιριδίων

Άλλο ένα βήμα προς την κατάργηση του ευνουχισμού χοιριδίων έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη συμφωνία να σταματήσει ο χωρίς αναισθησία ευνουχισμός από την 1 Ιανουαρίου 2012 – η πλήρης απαγόρευση έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί μέχρι το 2018 το αργότερο.

Την πρωτοβουλία για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί του συγκεκριμένου θέματος είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συμμετείχαν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, οι Ευρωπαίοι έμποροι κρέατος, οι έμποροι λιανικής, οι κτηνίατροι, ο οργανισμός Eurogroup for Animals. Όπως αναφέρει το pigprogress.com, η συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, καθώς πρέπει πρώτα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να την υποβάλουν στα μέλη τους για την τελική έγκριση.

Στην ίδια πηγή, διαβάζουμε ότι ο Frans van Dongen, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του ολλανδικού Οργανισμού Κτηνοτροφίας και Κρέατος (PVE), δήλωσε πως αναμένει από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να υπογράψουν τη συμφωνία, η οποία θα αφορά το σύνολο σχεδόν της ευρωπαϊκής παραγωγής χοιρινού. Έγιναν βέβαια μερικές εξαιρέσεις που αφορούν παραδοσιακό τρόπο παρασκευής προϊόντων κρέατος, όπως π.χ. το ζαμπόν της Πάρμα στην Ιταλία. “Όσο για την Ολλανδία, προτιμούσαμε τα ορόσημα της απαγόρευσης να είναι το 2010 και το 2015. Ακόμη κι έτσι, το 2012 και 2018 είναι ένας καλός συμβιβασμός", δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι για χώρες εξαγωγής, όπως οι Κάτω Χώρες, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να διεξάγεται πιο εύκολα η εμπορία.

Στη Γερμανία, η συμφωνία δεν έχει προκαλέσει ακόμη πολλή συζήτηση. Ωστόσο, τίθεται εν αμφιβόλω η ημερομηνία έναρξης της απαγόρευσης (το 2018). Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Katrin Spemann, στέλεχος της Αρχής που ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων, που είπε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χοιρινού κρέατος. "Μπορώ να φανταστώ, ωστόσο, ότι θα γίνει αποδεκτή. Θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον η χρονολογία έναρξης του 2018 θα αποδειχθεί εφικτή".

Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό είχε δημιουργήσει πολλή συζήτηση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Ελβετία. Τα αρσενικά χοιρίδια ευνουχίζονται, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αναπτύξουν τη δυσάρεστη γενετήσια οσμή των χοίρων (boar taint), η οποία καθιστά το κρέας τους μη βρώσιμο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ο ευνουχισμός έχει ήδη απαγορευθεί εδώ και πολλά χρόνια, στην Ισπανία και την Πορτογαλία ο ευνουχισμός έχει απαγορευτεί σε ορισμένες περιοχές.

Περισσότερα για τη συμφωνία που επετεύχθη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

You might also like