Τουρκία: Τι θα γίνει με τις εισαγωγές βόειου από τις αρχές του 2011

Μετά από πολλά χρόνια για τα οποία επισήμως δεν γίνονταν εισαγωγές, τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι πάνω από 80.000 τόνοι σφαγίων βοοειδών εισήχθησαν στην Τουρκία το 2010. Η κίνηση, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, έγινε προκειμένου να συγκρατηθούν οι υψηλές τιμές του κόκκινου κρέατος στη χώρα και τώρα οι εκτιμήσεις λένε ότι περί τους 2.000 τόνους εβδομαδιαίως αποστέλλονται στην Τουρκία από κράτη μέλη της Ε.Ε., κυρίως τη Γερμανία και την Πολωνία. Είναι βέβαια γνωστό ότι λίγους μήνες πριν, η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει τις εισαγωγές κόκκινου κρέατος με το να μειώσει τους δασμούς στο 30% (από το 225%) μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, ελπίζοντας οι τιμές στο βόειο κρέας να πέσουν κάτω από τον καταγεγραμμένο μέσο όρο των 10 ευρώ ανά κιλό.

Παραδοσιακά, η χώρα δεν εξέδιδε εύκολα άδειες εισαγωγής για κόκκινο κρέας, προκειμένου να υποστηρίξει τους κτηνοτρόφους της. Στην Τουρκία εκτιμάται ότι η γεωργία εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχική πηγή απασχόλησης, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας για το 25% του ανδρικού εργατικού δυναμικού και για το 60% της γυναικείας απασχόλησης, αν και ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει μόνο το 12-14% του ΑΕΠ και λαμβάνει ετήσια επιδότηση 4 δισ. δολαρίων, όπως διαβάζουμε στο themeatsite.com.

Ο πληθυσμός βοοειδών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και τώρα υπολογίζεται ότι είναι κάτω από 10 εκατ. κεφάλια, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Ο τομέας αυτός έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα – φτωχοί βοσκότοποι, μικρές και ανεπαρκείς εκμεταλλεύσεις, κρούσματα αφθώδους πυρετού κλπ. Στο παρελθόν, η έλλειψη προσφοράς κρέατος συμπληρωνόταν από ανεπίσημες εισαγωγές ζώων και κρέατος από τις γειτονικές χώρες – υπολογίζεται ότι εισάγονταν 350.000 τόνοι κρέατος ετησίως.

Με βάση όλα αυτά, γεννάται το μεγάλο ερώτημα τι θα συμβεί με τους χαμηλούς δασμούς μόλις εκπνεύσει το 2010. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λένε οι αναλυτές, ότι η Τουρκία μπορεί να επιτρέψει επίσημες εισαγωγές μέχρι 150.000 τόνους ετησίως και να γίνει ένας σημαντικός προορισμός για το βόειο κρέας της Ε.Ε. στο μέλλον. Το σημερινό ποσοστό των δασμών 30% μπορεί να παραταθεί ως ένας μηχανισμός για τη μείωση των τιμών λιανικής, έχοντας μάλιστα το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του επόμενου έτους. Ωστόσο, ίσως να είναι εξωπραγματικό να υποτεθεί ότι οι δασμοί θα παραμείνουν χαμηλοί σε βάθος χρόνου, και πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω στην απαίτησή της το εισαγόμενο βόειο κρέας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να περνάει από έλεγχο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών.

You might also like