Τι επιφυλάσσει η νέα χρονιά για την αγορά του κρέατος

Συνηθίζουμε να στολίζουμε με αισιοδοξία τις προσδοκίες μας για το νέο έτος. Κι αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο. Κι ας ξέρουμε ότι ο Ιανουάριος και οι επόμενοι μήνες θα φέρουν μαζί τους προβλήματα, διλήμματα, ευτυχίες, ευκαιρίες. Έτσι είναι, κάθε χρόνο ελπίζουμε για το καλύτερο. Αυτό θα κάνουμε και φέτος.

Μόνο που φέτος ξεκινάμε πιο δύσκολα, λόγω κρίσης. Δεν θα επιχειρήσουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Θέλουμε όμως να πούμε ότι πάντα μέσα στην πιο μεγάλη δυσκολία είναι που αναδεικνύεται η ελπίδα και ο αγώνας για να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Τέτοια ακριβώς είναι η στιγμή τώρα. Είναι η ώρα να ανοίξουμε δρόμους.

Το 2011 θα τρέξει με μεγάλα στοιχήματα για την εγχώρια κτηνοτροφία και τους Έλληνες παραγωγούς. Το ΥΠΑΑ&Τ σε κάθε του κίνηση υπογραμμίζει ότι αποκλειστικός στόχος είναι η υποστήριξη του Έλληνα παραγωγού. Τις επόμενες μέρες μάλιστα, πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, που στοχεύει να εγκαθιδρύσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και να ωφελήσει τον παραγωγό. Με τον ίδιο σκοπό αναμένεται να εφαρμοστεί στην πλήρη της μορφή η διαδικτυακή σύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ, μέτρο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά.

Με εντελώς συνοπτικό τρόπο, πρέπει να αναφερθεί ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις που μπορεί να αναδιαμορφώσουν τους όρους λειτουργίας της αγοράς κρέατος, είτε σε επιμέρους σημεία της είτε πιο γενικά. Το Μάρτιο, για παράδειγμα, πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα ζωικά υποπροϊόντα, ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα θα ελεγχθεί (σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την Κομισιόν) από τις αρμόδιες Κοινοτικές υπηρεσίες εντός του έτους.

Εκτός αυτού, μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένονται εξελίξεις και στην υπόθεση της καταγωγής-προέλευσης του κρέατος και των προϊόντων του, αφού ένα σχέδιο Κανονισμού βρίσκεται στα σκαριά, το οποίο θα τεθεί υπόψη των ευρωβουλευτών για δεύτερη ανάγνωση και θα πάρει το δρόμο του προς την οριστική διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Αναμένονται επίσης ρυθμίσεις για τις ζυγιστικές μηχανές στα σημεία λιανικής πώλησης, αλλά και για τα παρασκευαστήρια των κρεοπωλείων, ενώ φέτος είναι η χρονιά που ίσως προωθηθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε να συζητείται στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια: η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στο κρέας. Ήδη όλοι οι φορείς έχουν εκφραστεί θετικά και το Meat Place μάλιστα θα πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει τη σχετική συζήτηση μέσα στον Ιανουάριο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ίδρυση μιας τέτοιας Οργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση (και με την απόπειρα της Διεπαγγελματικής), το μεγαλύτερο ζήτημα που ίσως τεθεί από διάφορες πλευρές εντός του 2011 είναι το αν μπορεί να υπάρξει ένα Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στο κρέας… Να ένα θέμα που αφορά τους πάντες.

Κατά τα λοιπά, αναμένονται αναδιαρθρώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρέατος, οι οποίες θα κινήσουν αντιθέσεις και κόντρες, ενώ παραμένει ερωτηματικό αν θα υπάρξουν αλλαγές στα μερίδια αγοράς εισαγόμενου κρέατος ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές. Τα πάντα βέβαια θα κριθούν σε τελική ανάλυση από το πώς θα πάνε τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, και αυτός είναι ο παράγοντας που θα καθορίζει όλες τις εξελίξεις.

[Τη συνέχεια του θέματος και τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς κρέατος θα μπορείτε να τη διαβάσετε στο τεύχος Ιανουαρίου του Meat Place, που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες].

You might also like