Σταυροφορία για τα ελληνικά προϊόντα
Την ευκαιρία να περιγράψει για μια ακόμη φορά την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των αγροτικών προϊόντων είχε χθες ο υπουργός ΥΠΑΑ&Τ Κώστας Σκανδαλίδης. Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ τους κάλεσε σε συνάντηση. Το να καλείς τους ερωτώντας βουλευτές για να απαντήσεις «εντός γραφείου» στην ερώτησή τους πριν δώσεις απαντήσεις στη Βουλή είναι βέβαια μια διαδικασία «μη προβλεπόμενη» και γι’ αυτό το λόγο παρακίνησε αντιδράσεις. Είναι όμως ταυτόχρονα μια κίνηση που δηλώνει αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει το ΥΠΑΑ&Τ στα θέματα του πρωτογενούς τομέα, και αφετέρου τη διάθεση του υπουργού να τείνει «φιλικό χέρι» προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε μια εποχή που τα προβλήματα για παραγωγούς και καταναλωτές είναι εκρηκτικά και οι βουλευτές δέχονται τρομακτικές πιέσεις στις περιφέρειές τους.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Αχαΐας Κ. Σπηλιόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι «σε μια περίοδο λιτότητας, κρίσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να είναι επιτρεπτές οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των τιμών του παραγωγού και των τιμών του καταναλωτή, δηλαδή αυτή την τιμή που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης στο ράφι».
Εξίσου χαρακτηριστική και η απάντηση του Κ. Σκανδαλίδη: «ασφαλώς οι Βουλευτές μας δεν ζητάνε τη λύση αύριο το πρωί, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι ένα πρόβλημα βαθύ και μεγάλο, βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας πολιτικής».
Κατά τα άλλα, ο υπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτον περιφερειοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και αλλαγή των Οργανισμών του. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι τα καλάθια των προϊόντων σε κάθε Περιφέρεια, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα και να διαμορφωθούν θεσμοί συλλογικής διαπραγμάτευσης των παραγωγών με τους εμπόρους, τους συσκευαστές, τους μεταποιητές, τα ξενοδοχεία και να μην γίνεται με τη φιλότιμη πρωτοβουλία κάποιων Δημάρχων και κάποιων Περιφερειαρχών, αλλά με συγκεκριμένη δομή που θα θεσμοθετηθεί και θα είναι υποχρεωτική για κάθε Περιφέρεια.
Ο υπουργός θύμισε επίσης τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο για το Μητρώο των εμπόρων, σύμφωνα με την οποία «Είσαι υποχρεωμένος να είσαι ως έμπορος στο Μητρώο, να έχεις έγκυρες εγγυητικές επιστολές από Τράπεζες, να έχεις υποδομές, αποθηκευτικούς χώρους, ψυκτικούς θαλάμους και τα λοιπά. Είσαι υποχρεωμένος να έχεις την εγγύηση ότι είσαι έμπορος κανονικός, χωρίς να χρωστάς και χωρίς να είσαι παραβατικός. Δεν παίρνεις φορολογική ενημερότητα αν εσύ παραβαίνεις αυτή τη διαδικασία, και επιπλέον για τον αγρότη που συναλλάσσεται παράνομα δεν θα του επιστρέφεται ο ΦΠΑ και ο φόρος ειδικής κατανάλωσης πετρελαίου».
Στο θέμα των τιμών στη λιανική, ο κ .Σκανδαλίδης κατέστησε σαφές ότι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή στο χωράφι και στο ράφι είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει μεγάλο περιθώριο αν χτυπηθεί ο ενδιάμεσος και η ενδιάμεση αισχροκέρδεια, και ο παραγωγός να είναι ικανοποιημένος και ο καταναλωτής να πάει σε προσιτές τιμές. «Εδώ υπάρχει ένα θέμα με τα καρτέλ. Πρέπει να χτυπηθούν κάποια καρτέλ, γιατί αυτή την εποχή γίνονται συγχωνεύσεις μεγάλων εταιρειών, όπως γνωρίζετε στο γάλα, όπου πρέπει ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει σωστά και θεμιτά και να αφεθεί χώρος για τους μικρούς παραγωγούς. Νομίζω ότι για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά θα πρέπει να αφήσουμε τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου και να πάμε απευθείας στην παραγωγή».
«Πρέπει να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα και πρέπει να το πούμε με όλη μας τη δύναμη» τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα είμαστε απολύτως συνεπείς και νόμιμοι για το πώς μπορεί να γίνει αυτό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και όχι μόνο. Η ανάδειξη των προϊόντων της κάθε Περιφέρειας θα γίνει με τη συμβολή και δικών μας εθνικών πόρων και περιφερειακών πόρων. Επιπλέον είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε ένα ολόκληρο μηχανισμό από πρόσωπα του Υπουργείου, σε όλη την Ελλάδα, όπου θα κάνουμε σταυροφορία κανονική για τα ελληνικά προϊόντα, γιατί έχουν ποιότητα, προσφέρουν στην υγεία και επιπλέον έχουν όλη τη δυνατότητα να αναδείξουν ταυτότητα τέτοια, ώστε η Ελλάδα να επιβιώσει. Εγώ επιμένω ότι η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων μαζί με τον τουρισμό, με τον πολιτισμό , την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Ελλάδας».