Χρονιά ορόσημο για το κτηνιατρικό επάγγελμα το 2011

Μια χρονιά ορόσημο θα είναι το 2011 για το επάγγελμα του κτηνιάτρου, λέει ο Δρ Μπερνάρ Βαγιά, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), δηλώνοντας το έτος αυτό σαν Διεθνές Έτος Κτηνιατρικής. 250 χρόνια προσπάθειας για βελτίωση της υγείας των ζώων και των ανθρώπων γιορτάζουν φέτος οι κτηνίατροι σε όλο τον κόσμο, και για το λόγο αυτό έχει μάλιστα δημιουργηθεί και η ιστοσελίδα www.vet2011.org.

Έχουν λοιπόν περάσει δυόμιση εκατονταετίες από τότε που όπως λέει ο Βαγιά, "ο Κλωντ Μπουρζελά κατάφερε να πείσει το βασιλιά Λουδοβίκο 15ο της Γαλλίας για την ανάγκη να εκπαιδεύονται ειδικοί στη θεραπεία ασθενειών των ζώων. Με απόφαση του βασιλιά, η πρώτη κτηνιατρική σχολή ιδρύθηκε στη Λυών της Γαλλίας σε μια εποχή που η πανώλη των βοοειδών μάστιζε την ευρωπαϊκή ύπαιθρο και κατέστρεφε την αγροτική οικονομία. Την ίδια περίοδο, η υγεία των αλόγων ήταν ζωτικής σημασίας για έναν ισχυρό στρατό και ο Μπουρζελά χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα για να υποστηρίξει την υπόθεσή του”.

Μετά τη Λυών, μια σειρά κτηνιατρικές σχολές άνοιξαν στη Γαλλία, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, και σταδιακά το κτηνιατρικό επάγγελμα κέρδισε τη γενική αναγνώριση για την προσφορά του, πρώτα από τους κατοίκους της υπαίθρου και αργότερα από την υπόλοιπη κοινωνία, λόγω της σημασίας που έχει για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, η αναγνώριση του επαγγέλματος επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο αυτό υποστηρίζει τη βελτίωση της ζωικής παραγωγής από τον έλεγχο των ασθενειών, ώστε να συμβάλει στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για πρώτης κατηγορίας πρωτεΐνες, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με τον τρόπο αυτό, το κτηνιατρικό επάγγελμα δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες εκατομμύρια κτηνοτρόφων παγκοσμίως να διαφυλάξουν το μοναδικό τους κεφάλαιο – τα ζώα τους.

Το… παράπονο του κτηνιάτρου

"Δυστυχώς, οι κτηνίατροι δεν είναι πάντοτε σε θέση να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η επαγγελματική τους δραστηριότητα αποτελεί ένα πραγματικό παγκόσμιο δημόσιο αγαθό” λέει ο Βαγιά, που ανακαλύπτει έτσι στα 250ά “γενέθλια” του επαγγέλματος τη μοναδική ευκαιρία ώστε οι κτηνίατροι να στείλουν αποτελεσματικά το μήνυμα αυτό στην παγκόσμια κοινότητα.

Στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Έτους Κτηνιατρικής θα διοργανωθούν μερικά βασικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έναρξης των εορτασμών στις 24 Ιανουαρίου στις Βερσαλίες (εκεί όπου κατοικούσε ο Λουδοβίκος 15ος). Όλα τα γεγονότα θα στοχεύουν στο να καταδειχθεί ότι το κτηνιατρικό επάγγελμα είναι αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια προσπάθεια να επιτευχθούν στόχοι όπως: η υγεία και η καλή μεταχείριση των ζώων, η δημόσια υγεία, η ασφάλεια στο παγκόσμιο εμπόριο, η ασφάλεια των τροφίμων, η επιστημονική έρευνα και η μείωση της φτώχειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων έχει επίσης υπογράψει ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια κοινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού μέσα στο 2011, που θα βασίζεται στην παραγωγή ενός βίντεο για το ρόλο των κτηνιάτρων στην καθημερινή ζωή του πολίτη, ενώ θα παραχθούν σχετικά φυλλάδια κι επιπροσθέτως θα διοργανωθούν διαγωνισμοί φωτογραφίας και θα δηλωθεί παρουσία σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.

Σταθμοί σε αυτή την πορεία θα είναι επίσης η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κτηνιατρική Εκπαίδευση που θα γίνει στη Λυών το Μάιο και το Παγκόσμιο Συνέδριο Κτηνιατρικής στο Κέιπ Τάουν τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού εντάσσεται και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία.

You might also like