«Έξυπνο» υλικό στη συσκευασία ΜΑΡ

Όλο και πιο ευρεία εφαρμογή αποκτούν οι «έξυπνες» συσκευασίες. Πρόσφατα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης δημιούργησαν μια συσκευασία που ειδοποιεί τον καταναλωτή πότε τα τρόφιμα αρχίζουν να αλλοιώνονται. Στόχος της έρευνας ήταν να συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά και στον περιορισμό της σπατάλης που προκαλεί το πέταγμα τροφίμων στα σκουπίδια. Το βασικό στοιχείο στην εφαρμογή ήταν ένας αισθητήρας νέας τεχνολογίας, κατασκευασμένος από «έξυπνο πλαστικό». Αλλάζοντας χρώμα, το συγκεκριμένο υλικό ειδοποιεί τον καταναλωτή πότε τα τρόφιμα αρχίζουν να χάνουν τη φρεσκάδα τους εξαιτίας ανοιγμένης ή κατεστραμμένης συσκευασίας, πότε έχουν λήξει ή πότε αλλοιώνονται λόγω ελλιπούς ψύξης.

Ο αισθητήρας λειτουργεί ως μέρος μιας συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας, (ΜΑΡ) η οποία διατηρεί τα τρόφιμα σε ειδικές συνθήκες παρατείνοντας τη διάρκειά τους. Συνήθως, οι «ανιχνευτές» φρεσκάδας είναι ξεχωριστές πλακέτες που τοποθετούνται στις συσκευασίες, γεγονός που ανεβάζει αισθητά το κόστος. Οι ερευνητές του Strathclyde προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν αισθητήρα νέας τεχνολογίας, ενσωματωμένο στη συσκευασία, που κατά συνέπεια θα κοστίζει πολύ λιγότερο.

Μείωση του κόστους

Το έργο χρηματοδοτείται με 325.000 λίρες από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Σκωτίας και όπως λέει ο υπεύθυνος των ερευνών, Καθηγητής Andrew Mills, αν και η χρήση συσκευασιών τροποποιημένης ατμόσφαιρας έχει διευρυνθεί, το κόστος παραμένει υπολογίσιμο: «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε αυτό το κόστος με τη δημιουργία νέων πλαστικών υλικών».

Από την πλευρά της, η Lisa Branter, επικεφαλής του Προγράμματος Επιχειρηματικής Καινοτομίας, σημειώνει: «Μέσω του Προγράμματος δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλών προδιαγραφών και παραγωγικής έντασης γνώσης μέσω καινοτόμων ερευνών», καταλήγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ιδέας που ανοίγει σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες.

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται πως κάθε χρόνο το σύνολο των νοικοκυριών πετά 8,3 εκατομμύρια τόνους τροφίμων στα σκουπίδια, γράφει το themeatsite.com.

You might also like