Κοτόπουλα ανθεκτικά, αλλά μεταλλαγμένα
Εντάσεις και διαφωνίες εξακολουθούν να προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Πρόσφατα, επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνα αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια ποικιλία μεταλλαγμένων ζώων εκτροφής, ανθεκτικών στις ιογενείς λοιμώξεις. Η ερευνητική ομάδα εμφύτευσε ένα γονίδιο σε κοτόπουλα, το οποίο εισήγαγε μικροποσότητα του ιού της γρίπης των πτηνών στα κύτταρά τους. Τα συγκεκριμένα πουλερικά μολύνθηκαν, όμως δεν μετέδωσαν τον ιό σε άλλα πουλερικά. Η είδηση για τα μεταλλαγμένα κοτόπουλα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έρχεται ως συνέχεια ανάλογων πειραμάτων σε χοίρους, που γίνονται στον Καναδά, όπου οι επιστήμονες αναπτύσσουν τα αποκαλούμενα «φιλικά προς το περιβάλλον γουρούνια», τα οποία παράγουν κοπριά με χαμηλή περιεκτικότητα φωσφορικών αλάτων.
Άλλες πλευρές όμως υποστηρίζουν ότι «η εμπειρία από τα μεταλλαγμένα φυτά καταδεικνύει πόσο γρήγορα οι ανθεκτικοί σούπερ-σπόροι προσβλήθηκαν από ζιζάνια. Οι ιοί είναι από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους οργανισμούς στη Γη και γρήγορα θα μπορέσουν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα μεταλλαγμένα κοτόπουλα». Έτσι αναμένουν ότι οι ιοί θα μεταλλαχθούν γρηγορότερα από ό,τι η νέα ράτσα γενετικά τροποποιημένων κοτόπουλων θα μπορεί να αναπαραχθεί. «Η δυνατότητα των ιών να εξελίξουν πιο θανατηφόρα στελέχη αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία».
Προστασία μέσω μετάλλαξης;
Εν τούτοις, σύμφωνα με την καθηγήτρια Helen Sang του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η μετάλλαξη αποτελεί εν δυνάμει πολύ καλύτερη μέθοδο προστασίας απέναντι στις λοιμώξεις, συγκριτικά με τον εμβολιασμό, καθώς η γενετική τροποποίηση είναι αποτελεσματική ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί. Όπως αναφέρει το meatinfo.co.uk, την άποψη ότι, πριν οι παραγωγοί σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, απαιτείται συνέχιση της έρευνας για τον προσδιορισμό των μακροχρόνιων επιπτώσεων της μετάλλαξης στα ζώα εκτροφής, εξέφρασε ο Peter Bradnock από το Βρετανικό Συμβούλιο για τα Πουλερικά.