Κρατικό σήμα για ελεύθερες από μεταλλαγμένα ζωοτροφές ζητά η Greenpeace

Τις ενέργειές του ώστε εντός εξαμήνου να δημιουργηθεί το απαραίτητο πρότυπο προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένα και με κρατική σήμανση, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Greenpeace.

Με ανοιχτή επιστολή της που απευθύνει στο Κ. Σκανδαλίδη και κοινοποιούμενη στην υφυπουργό Μ. Αποστολάκη, η Οργάνωση σημειώνει ότι η σήμανση στη συσκευασία αποδεικνύει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, καθώς είναι ο μόνος τρόπος αποτύπωσης της αλήθειας που δικαιούται να γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής.

Υποστηρίζει δε ότι ενώ «για τα συσκευασμένα προϊόντα υπάρχει Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία προβλέπει τη σήμανσή τους, για τα ζωικά προϊόντα η δημιουργία εθνικού θεσμικού πλαισίου επαφίεται στα κράτη μέλη. Η σήμανση στη συσκευασία είναι ευθύνη του ΥΠΑΑ&Τ απέναντι στην κοινωνία. Επομένως, οφείλετε να αναγνωρίσετε το αυτονόητο και να δημιουργήσετε ένα πλήρες πρότυπο ελέγχου περί μη χρήσης μεταλλαγμένων ζωοτροφών».

Ένα ανάλογο πρότυπο, αναφέρει η Greenpeace, «που παρέχει το αντίστοιχο κρατικό σήμα, έχει ήδη αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κυκλοφορούν ζωικά προϊόντα με σήμανση και αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι το προϊόν έχει προέλθει από ζώα που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα».

Με τον τρόπο αυτό, «το κράτος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο μιας παραγωγής ελεύθερης από μεταλλαγμένα και επιπλέον τα ελληνικά προϊόντα με σήμανση θα αποκτήσουν το απαραίτητο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που σύντομα θα εισαχθούν και στη χώρα μας», καταλήγει στην επιστολή της η Greenpeace, η οποία αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες της αγοράς έχουν εξασφαλίσει καθαρές ζωοτροφές και είτε διεκδικούν σήμανση στις συσκευασίες τους ή προχωρούν ήδη σε σήμανση, με δική τους πρωτοβουλία.

You might also like