Αναβάλλεται η απαγόρευση των νιτρικών στα βιολογικά αλλαντικά

Την ανακούφισή τους εξέφρασαν οι μεγάλες βιομηχανίες βιολογικού κρέατος, μετά την απόφαση της Κομισιόν να μην απαγορεύσει τη χρήση νιτρικών και νιτρωδών στα επεξεργασμένα προϊόντα. Τα υλικά αυτά, που εντάσσονται στην κατηγορία των γνωστών Ε, χρησιμοποιούνται ευρέως στα αλλαντικά για να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων και να προσθέσουν γεύση και χρώμα σε προϊόντα όπως το μπέικον.

Η ιστορία έρχεται από πέρυσι, όταν η Επιτροπή έθεσε ως προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2010 για την επανεξέταση της χρήσης νιτρικών με το ερώτημα της κατάργησής τους από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων υλικών στα βιολογικά τρόφιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 889/2008. Πολλές φωνές τότε ισχυρίστηκαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τη βιομηχανία αλλαντικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν ζήτησε από τα υπουργεία Γεωργίας των κρατών-μελών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόοδο στον τομέα της έρευνας για την αντικατάσταση νιτρικών και νιτρωδών σε βιολογικά τρόφιμα.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο meatprocess.com, τα 16 κράτη-μέλη που τελικά απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να αποσύρουν τη χρήση αυτών των πρόσθετων, επικαλούμενα την ασφάλεια και το χρώμα του κρέατος ως αιτίες αυτής της θέσης.

Η Μόνιμη Επιτροπή για τη Βιολογική Γεωργία συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σημείωσε τις ανησυχίες των κρατών μελών και την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων. Για παράδειγμα, εκχυλίσματα φυτών πλούσια σε νιτρικά άλατα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νομικούς και τεχνικούς λόγους, ενώ το θαλασσινό αλάτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω των προφανών ανησυχιών για την υγεία από την υπερβολική χρήση χλωριούχου νατρίου.

Τελικά η Κομισιόν πρότεινε να επανεξεταστεί η χρήση των νιτρικών στο άμεσο μέλλον, το οποίο όμως δεν προσδιορίστηκε. Πολλοί τώρα λένε ότι αυτό το μέλλον θα είναι σε 3-5 χρόνια.

You might also like