3,4% αυξήθηκαν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασαν οι τιμές των τροφίμων τον Ιανουάριο (για έβδομο συνεχόμενο μήνα), σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο Δείκτης ανέβηκε κατά 3,4% από το Δεκέμβριο του 2010 και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή που ο FAO ξεκίνησε να μετρά τις τιμές τροφίμων, το 1990. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέβηκαν σημαντικά οι τιμές όλων των παρακολουθούμενων ομάδων βασικών προϊόντων, εκτός από το κρέας, η τιμή του οποίου παρέμεινε αμετάβλητη.

«Οι υψηλές τιμές αναμένεται να διατηρηθούν και τους μήνες που έρχονται» δηλώνουν στελέχη του FAO. «Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο μέχρι στιγμής είναι ότι σε μια σειρά από χώρες, λόγω της καλής συγκομιδής, οι τιμές ορισμένων από τα βασικά τρόφιμα παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με την παγκόσμια τάση». Πιο αναλυτικά, ο Δείκτης Τιμών στα δημητριακά αυξήθηκε 3% σε σχέση με το Δεκέμβριο, τα έλαια / λίπη κατά 5,6%, τα γαλακτοκομικά 6,2% (αν και παραμένουν 17% κάτω από το ανώτατο σημείο τους το Νοέμβριο του 2007). Η ζάχαρη ανέβηκε 5,4%.

Αντίθετα, όπως σημειώνουν τα στελέχη του FAO, ο Δείκτης Τιμών για το κρέας παρέμεινε σταθερός, καθώς η πτώση των τιμών κρέατος στην Ευρώπη, ως επακόλουθο της κρίσης των διοξινών στις ζωοτροφές, αντισταθμίστηκε από μια μικρή αύξηση των τιμών εξαγωγής από τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

You might also like