Στήριξη στην κτηνοτροφία ζητά ο ΣΕΚ

Τη στήριξη της πολιτείας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, προκειμένου να έχει μέλλον ο κλάδος που απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 400.000 άτομα.

Περισσότερες από 7.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έκλεισαν την τελευταία διετία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παν. Πεβερέτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων είναι περίπου 135.000.

Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλει ο ΣΕΚ είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εξάλειψη των «ανεξέλεγκτων εισαγωγών αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος – γαλακτοκομικών, αλλά και κρέατος, που σε μεγάλο βαθμό ελληνοποιούνται παράνομα, εξαπατώντας τους καταναλωτές».

Ο ΣΕΚ ζητά, μεταξύ άλλων, το "πάγωμα" των χρεών (ληγμένων και άληκτων) των κτηνοτρόφων για 3 χρόνια (με ανάληψη των τόκων από το κράτος και αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιδοτούμενο το 50%), την άμεση λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ για την κτηνοτροφία, τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%, την επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων και την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή γάλακτος (αιγοπρόβειου και αγελαδινού) ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο τόνους, όμως, η "φυγή" των κτηνοτρόφων- όπως τόνισε ο κ. Πεβερέτος- «εντείνεται κάθε μέρα που περνάει, αφού δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα προς τους καταναλωτές να προτιμούν το φρέσκο γάλα και όχι το μακράς διαρκείας, διότι, όπως είπε, «το φρέσκο είναι ελληνικό, ενώ το μακράς διαρκείας εισάγεται και η επεξεργασία του είναι τέτοια που δεν του αφήνει κανένα θρεπτικό συστατικό».

You might also like