On-line τα σφαγεία από την 1η Απριλίου

Τα οφέλη και τις στοχεύσεις της on line διασύνδεσης των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ είχε την ευκαιρία να αναλύσει στους υπεύθυνους σφαγείων ο Οργανισμός τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Σε συζήτηση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανικών Σφαγείων – Κρέατος με τη συνεργασία του ΕΛΟΓΑΚ, εξηγήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Πρακτικά, το μόνο που έχουν να κάνουν τα σφαγεία είναι να δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σφαγής και να το υποβάλλουν διαδικτυακά στον ΕΛΟΓΑΚ. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και πρόσβαση στο Internet. Την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ έχει δημιουργήσει εξ ολοκλήρου ο ΕΛΟΓΑΚ, και στόχος του είναι να μπει μια τάξη στην αλυσίδα του κρέατος, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρός του Ανδρέας Γεωργούδης: «Για να υπάρξει σχεδιασμός και πολιτική για την κτηνοτροφία και το κρέας, είναι αναγκαίο να ξέρουμε τι μας γίνεται. Σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δίνουν αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εικόνα. Πρέπει να βάλουμε τάξη. Τα σφαγεία δεν είναι μόνο η πηγή πληροφοριών που θα μας δώσει όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να χαράξουμε πολιτική, αλλά και ο κρίκος που θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για ποιότητα και να δώσουμε στον καταναλωτή αυτό που δικαιούται: να είναι ενημερωμένος και να μπορεί να διαλέξει. Η σημερινή κατάσταση θίγει όλους μας ανεξαιρέτως».

Με την εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ, τα σφαγεία θα μπορούν με τον κωδικό τους να υποβάλουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο το αρχείο ημερήσιων σφαγών που θα δημιουργούν, ενώ ταυτόχρονα αυτός θα είναι και ένας τρόπος για να ενημερώνεται από μία ακόμη πηγή το μητρώο εμπόρων που διατηρεί ο ΕΛΟΓΑΚ. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι όποια σφαγεία είχαν ήδη ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των εργασιών τους, θα αρκεί μια απλή προσαρμογή ώστε το σύστημά τους να βγάζει και το αρχείο που ζητά ο ΕΛΟΓΑΚ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση στην εφαρμογή, αμέσως μετά θα λειτουργήσει δοκιμαστικά σε όλα τα σφαγεία της χώρας, και η έναρξη της κανονικής λειτουργίας έχει οριστεί για την 1η Απριλίου (θα γίνει με Υπουργική Απόφαση). Σε κάθε περίπτωση, το Πάσχα θα είναι η μεγάλη πρόβα για το σύστημα. Αξίζει πάντως να πούμε ότι με βάση το σχεδιασμό, σε επόμενη φάση θα έχει και ο καταναλωτής περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα, μέσω του οποίου θα μπορεί να δει το κρέας που αγόρασε από ποιο ζώο προέρχεται, πού γεννήθηκε αυτό, πού σφάχτηκε.

Μέχρι να τεθεί σε κανονική λειτουργία το σύστημα, απομένει χρόνος για να διευκρινιστούν όσα πρέπει. Για παράδειγμα, συζητείται η κατάργηση του βιβλίου σφαγών και του βιβλίου ποσοτικής παραλαβής, ενώ επίσης στελέχη του ΕΛΟΓΑΚ λένε ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου ακόμη και οι πιο δύσπιστοι θα έχουν καταλάβει πως το σύστημα δεν επιβαρύνει τη δουλειά τους και δεν προσθέτει γραφειοκρατία. Στην ουσία, λένε, το έργο που θα παραχθεί θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο από τρεις απόψεις: α) θα υπάρχουν στατιστικά στοιχεία χρήσιμα για την εκπόνηση πολιτικής για την ελληνική κτηνοτροφία, β) θα οργανωθεί η ιχνηλασιμότητα, γ) θα αναβαθμιστεί ποιοτικά η κτηνοτροφική μας παραγωγή. Ενδεικτικά γι’ αυτό το τελευταίο, μάλιστα, αναφέρεται ότι «στο εξωτερικό η καλύτερη πηγή πληροφόρησης για τα προγράμματα γενετικής βελτίωσης είναι τα σφαγεία. Γιατί όχι κι εδώ;»

You might also like