Εθνική προσπάθεια η διατήρηση των ελληνικών φυλών παραγωγικών ζώων

Τη δύσκολη κατάσταση για τις ελληνικές φυλές αγροτικών ζώων, αλλά ταυτόχρονα και την ελπίδα ότι με επίμονη δουλειά μπορεί η δυσκολία να γίνει ελπίδα, στόχευε να αναδείξει το «1ο Πανόραμα Ελληνικών Φυλών Αγροτικών Ζώων» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα αν και συνήθης στις εκθέσεις του εξωτερικού, οργανώθηκε με τη συνεργασία του ΥΠΑΑ&Τ, του ΕΘΙΑΓΕ, του ΕΛΟΓΑΚ και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Για όλους τους διοργανωτές, το Πανόραμα των αυτόχθονων φυλών ζώων, όσων τουλάχιστον έχουν απομείνει, θέλουν να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια μεγάλη εθνική προσπάθεια διατήρησης και ακόμη αναγέννησης των ντόπιων φυλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αιγοπρόβατα, από τις 26 φυλές που είχαμε έχουν απομείνει λιγότερες από 15, πολλές από αυτές υπό την απειλή της εξαφάνισης.

Η προσπάθεια λοιπόν που γίνεται είναι να υπάρξει μια οργανωμένη πολιτική διατήρησής τους, να εφαρμοστούν προγράμματα γενετικής βελτίωσης, προγράμματα βελτίωσης των αποδόσεων, τράπεζες γενετικού υλικού ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση των φυλών αυτών. Η προσπάθεια αυτή δεν ξεκινά μόνο από λόγους παράδοσης, αλλά και από τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παραδοσιακά μας προϊόντα. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση: «Εισάγουμε γάλα; Εισάγουμε ζώα; Εισάγουμε ζωοτροφές; Καλλιέργειες για να κάνουμε τυριά; Αν ναι, για ποια ελληνικά τυριά μιλάμε; Ας στηρίξουμε τις φυλές μας για να μη χάσουμε τα προϊόντα μας».

You might also like