Βώλος και εναλλακτικά ενώτιο για την ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων

Με Απόφασης της υφυπουργού Μ. Αποστολάκη οριστικοποιήθηκε το καθεστώς της ηλεκτρονικής σήμανσης αιγοπροβάτων, θέμα το οποίο εδώ και πολύ καιρό κινείτο σε θολό τοπίο.

Η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Απόφαση της υφυπουργού δημιουργεί τους όρους πλήρους συμμόρφωσης, παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της εισαγωγής ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, εκτός από την τοποθέτηση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν.

Το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό. Όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑ&Τ, με την ηλεκτρονική σήμανση «ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων». Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Το θέμα έχει απασχολήσει πολύ τους κτηνοτρόφους, ειδικά όσον αφορά την οικονομική του πλευρά. «Να πουλήσω ένα κατσίκι 6 κιλά και να επιβαρυνθώ και με 3 ευρώ για τον ηλεκτρονικό βώλο; Αυτό πάει πολύ», μας έλεγε κτηνοτρόφος πριν από λίγες εβδομάδες. Ας δούμε τώρα πόσο πιο οικονομικό θα είναι το ηλεκτρονικό ενώτιο.

You might also like