Προβλήματα της αγοράς κρέατος στα νησιά μας

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει μετά το κλείσιμο του μοναδικού σφαγείου του νομού Σάμου θα συζητηθεί, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, συζητά σε ειδική συνεδρίασή του ο σύλλογος κτηνοτρόφων Σάμου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου Βαθέος Σάμου. Οι κτηνοτρόφοι αναζητούν λύση καθώς πλησιάζει το Πάσχα και θα πρέπει να σφάξουν τα αμνοερίφια, όμως η λύση για μετάβαση σε άλλο σφαγείο εκτός νησιού είναι απαγορευτική λόγω απόστασης και κόστους.

Τα νησιά μας είναι γεγονός και έχει τεθεί και άλλες φορές στο παρελθόν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κτηνοτροφία, μια και η παραγωγή δεν μπορεί εύκολα σε αρκετές από τις περιπτώσεις να υποστηρίξει σύγχρονο σφαγείο, και από την άλλη δεν συμφέρει να πηγαίνουν τα ζώα για σφαγή σε άλλα νησιά. Αν σε αυτό προσθέσουμε και διάφορα φαινόμενα όπως το παραεμπόριο, γίνεται κατανοητό ότι δημιουργούνται και προβλήματα βιωσιμότητας σφαγείων, λειτουργίας της αγοράς, αλλά και ζητήματα δημόσιας υγείας.

Πρόσφατα, μάλιστα, το meatplace.gr είχε την ευκαιρία να ακούσει για μερικά σοβαρά θέματα που έχουν δημιουργηθεί στο νομό Χίου. Ειδικότερα, καταγγέλλεται ότι το παραεμπόριο κρέατος και οι εκτός σφαγείου… σφαγές είναι μια «ακμάζουσα» δραστηριότητα, αφού ούτε το 20% του ζωικού κεφαλαίου (αμνοερίφια και χοίροι, κατά κύριο λόγο) δεν περνούν από το σφαγείο.

Συγκεκριμένα, ενώ στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Καταγραφής Ζωικού Κεφαλαίου καταγράφεται ότι υπάρχουν 45.499 αιγοπρόβατα και 1.276 χοίροι, από το σφαγείο περνούν 7.500 και 390 αντιστοίχως.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, πληροφορούμαστε, είναι να διευκολύνεται η ύπαρξη «δυσλειτουργιών», οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη δυνατότητα του ελέγχου αλλά και το δικαίωμα του καταναλωτή να ξέρει κάθε φορά τι αγοράζει.

Όλα αυτά «προβληματικοποιούν» τη λειτουργία της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα τίθενται και θέματα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αγοράς, τα ζωικά υποπροϊόντα καταλήγουν στο ΧΑΔΑ του δήμου Χίου.

You might also like