Προαιρετικό πρότυπο για "GMO free" προϊόντα ζωικής προέλευσης
Στην έκδοση και εφαρμογή ενός προαιρετικού προτύπου για την επισήμανση των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας, κοτόπουλο, αυγά, προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας) των προερχομένων από ζώα που έχουν τραφεί με μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, προχωρά το ΥΠΑΑ&Τ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κα Αποστολάκη δήλωσε ότι η στήριξη των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, η ανταμοιβή του μόχθου των Ελλήνων παραγωγών και η ολοκληρωμένη πληροφόρηση και προστασία των καταναλωτών αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο.
Στην κατεύθυνση αυτή, και μετά τις αποφάσεις για την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων και την ανάρτηση του Μητρώου Εμπόρων – Εισαγωγέων και Κρεοπωλών στο Διαδίκτυο, το επόμενο βήμα θα είναι ένα πρότυπο για τα ελεύθερα από μεταλλαγμένα ελληνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης.
«Παρά το γεγονός ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, προχωράμε στην πρωτοβουλία αυτή, όπως άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία) που έχουν αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες», δήλωσε η υφυπουργός, σημειώνοντας ότι η σήμανση αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα πληροφόρησης που στηρίζει όχι μόνο τον καταναλωτή στην απόφασή του να επιλέξει ελεύθερα την ποιότητα της διατροφής του αλλά και τον Έλληνα παραγωγό να αποδείξει την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων που παράγει.
Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ – Agrocert) που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑ&Τ και είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και έκδοση προαιρετικών προτύπων ποιότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου έχει αναλάβει την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών και των ιδιαίτερων απαιτήσεων για τη δημιουργία του προτύπου και του σχήματος πιστοποίησής του. Επί του πρακτέου, θα συγκροτηθεί Τεχνική Επιτροπή που θα αναλάβει την τελική έγκριση του προτύπου το οποίο θα αποδοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Στην Τεχνική Επιτροπή θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΣΕΒΓΑΠ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, ΣΕΒΕΚ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, ΣΠΕΕ – Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ΠΕΚ – Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ΣΕΚ – Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ΣΕΒΙΖ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, ΣΕΕΔΥΖ – Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών – Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών, ΣΕΘ – Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, ΠΕΜΙ – Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών), Γενικό Χημείο του Κράτους, ΕΦΕΤ, Greenpeace, αλλά και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Η ιδέα είναι καλή, κι έχει τεθεί και στο παρελθόν, ενώ τέτοια πιστοποίηση ζήτησε πριν από λίγες μέρες και η Greenpeace. Παρόλα αυτά, έχουν μέχρι σήμερα υπάρξει και άλλες πιστοποιήσεις στις οποίες οι Έλληνες παραγωγοί εναπόθεσαν ελπίδες (όπως π.χ. τα Agro). Εν τούτοις, μέχρι σήμερα δύσκολα είδαν οι περισσότεροι να αποκομίζουν κάποιο ουσιώδες όφελος, όπως τουλάχιστον λένε πάρα πολλοί από αυτούς…