Στα πρόθυρα της εξάλειψης η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια τείνει να εξαλειφθεί, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό The New Scientist, το οποίο κάνει λόγο για «επιστημονικό θρίαμβο».
Βασιζόμενοι στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (World Organisation for Animal Health), οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νόσος έχει σχεδόν εξαλειφθεί, μόλις 25 χρόνια από την αρχική ταυτοποίησή της. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται πως στη Μ. Βρετανία καταγράφηκαν κατά την περσινή χρονιά μόνο 10 περιστατικά σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, ενώ η νόσος δεν εντοπίστηκε σε κανένα από τα σφάγια βοοειδών που κατέληξαν στην τροφική αλυσίδα.
Όπως μας πληροφορεί το meatinfo.co.uk, η είδηση έτυχε θερμής υποδοχής από τον επικεφαλής της βρετανικής Υπηρεσίας για την Ποιότητα των Τροφίμων (FSA) Άντριου Γουότζ, ο οποίος, μέσω του προσωπικού του blog, απέδωσε εύσημα στη βρετανική κυβέρνηση και την FSA για τον καταλυτικό ρόλο τους στην όλη προσπάθεια, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εάν οι δημόσιοι κτηνίατροι δεν εντόπιζαν τόσο γρήγορα πώς η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, δεν θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί η απαγόρευση σίτισης των βοοειδών με κρεατάλευρα, παράγοντας που έσπασε τον κύκλο εξάπλωσης της νόσου. Την ίδια στιγμή, χωρίς τη συμβολή της FSA δεν θα μπορούσε να έχει διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πρόωρη η συζήτηση για χαλάρωση των αυστηρών μέτρων σημειώνει: «Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι, ανεξάρτητα από την παρατηρούμενη μείωση του συγκεκριμένου κινδύνου, η υγεία ζώων και ανθρώπων πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μέλημα οποιασδήποτε αλλαγής, που δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε αποδείξεις. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ξεκινήσαμε τις έρευνες γι’ αυτόν τον άγνωστο τότε εχθρό, μέχρι σήμερα, η γνώση που έχουμε πάνω στις Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες έχει εξελιχθεί – από πού προέρχονται, πώς μεταδίδονται. Πλέον είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση προκειμένου να αποτρέψουμε την εκδήλωση μιας αντίστοιχης κατάστασης στο μέλλον».