Καμπάνια στήριξης του ιρλανδικού χοιρινού εν μέσω γενικευμένου συναγερμού

Εν μέσω της μεγάλης κρίσης που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι στην Ευρώπη, από την Ιρλανδία έρχεται ένα παράδειγμα που προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Με μια διαφημιστική καμπάνια η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 16 Φεβρουαρίου, το ιρλανδικό Συμβούλιο Τροφίμων προσπαθεί να δώσει ώθηση στις πωλήσεις χοιρινού, μπέικον και ζαμπόν, σε μια στιγμή που οι χοιροτρόφοι και η βιομηχανία ιρλανδικού κρέατος προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών των ζωοτροφών εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραγωγοί χάνουν μέχρι και 15 ευρώ ανά χοίρο ή 1 εκατ. τη βδομάδα σε εθνικό επίπεδο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, παράγοντες της βιομηχανίας κρέατος δηλώνουν ότι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας αν οι τιμές δεν βελτιωθούν, προτρέπουν το λιανεμπόριο να αυξήσει το ποσό του ιρλανδικού κρέατος που αποθηκεύει και ζητούν από τις επιχειρήσεις κέτερινγκ να χρησιμοποιούν ιρλανδικό χοιρινό κρέας. Από την πλευρά τους, και εν μέσω του συναγερμού αυτού, η βιομηχανία επεξεργασίας ιρλανδικού χοιρινού κρέατος προτρέπει τους καταναλωτές να αγοράσουν χοιρινό, μπέικον ή ζαμπόν με το ειδικό σήμα ποιότητας του Συμβουλίου Τροφίμων για να υποστηρίξουν με αυτό τον τρόπο τις θέσεις εργασίας.

Η διαφημιστική εκστρατεία που εξελίσσεται τιτλοφορείται «Bring Home the Bacon» και υπογραμμίζει πόσο μεγάλη σημασία έχει οι καταναλωτές χοιρινού, μπέικον και ζαμπόν να αγοράζουν προϊόντα με το Σήμα Ποιότητας του Συμβουλίου Τροφίμων. Με το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί διαφημίσεις για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, γίνονται διαγωνισμοί κι έχουν οργανωθεί διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκστρατείας το Συμβούλιο Τροφίμων θα συντονίσει τη διενέργεια γευστικών δοκιμών σε περισσότερα από 100 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Η ιρλανδική βιομηχανία παραγωγής χοιρινού κρέατος απασχολεί πάνω από 8.000 ανθρώπους στην εκτροφή, την πρωτογενή και δευτερογενή επεξεργασία, στη μεταφορά, στις μονάδες παραγωγής ζωοτροφών και σε άλλες συναφείς υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του pigprogress.net, το 2010 η αξία των εξαγωγών ιρλανδικού χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 10% φθάνοντας τα 317 εκατ. ευρώ, ή 134.000 τόνους. Οι εξαγωγές στις διεθνείς αγορές εκτός Ε.Ε., κυρίως σε Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία, αυξήθηκαν από 10.000 τόνους σε 27.000 τόνους.

You might also like