Έφτασαν στα 1.000 τα τρόφιμα με ονομασία ποιότητας στην Ευρώπη

Έφτασαν αισίως τα χίλια, τα προϊόντα που καταχωρίζονται στο πλαίσιο των συστημάτων της Επιτροπής για σήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Το χιλιοστό προϊόν λοιπόν είναι το Piacentinu Ennese (ΠΟΠ), ένα πρόβειο τυρί από την ιταλική επαρχία Enna της Σικελίας, για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιούνται ανεπεξέργαστο πρόβειο γάλα, κρόκος (προερχόμενος επίσης από την επαρχία Enna), αλάτι και πιπέρι. Η διατροφή των προβάτων βασίζεται στη βόσκηση σε περιοχές μετρίου υψομέτρου (400-800 μέτρα) και συμπληρώνεται με χορτονομή, άχυρο και υπολείμματα σιτηρών.

Από τη δημιουργία των συστημάτων, το 1992, έως σήμερα, έχουν καταχωριστεί γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ποιότητας από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αλλά και πέραν αυτής. Τα τελευταία έτη υπήρξε σημαντική αύξηση των αιτήσεων καταχώρισης, που οφείλεται στις διευρύνσεις της ΕΕ και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών από χώρες εκτός ΕΕ, μεταξύ άλλων από την Ινδία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Ορόσημο για τα συστήματα ποιότητας χαρακτήρισε την καταχώριση της χιλιοστής ονομασίας, ο Επίτροπος Ντ. Τσίολος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης: «Τα συστήματα αυτά, που επιτρέπουν την προβολή των προϊόντων ποιότητας της Ευρώπης και την αξιοποίηση των γεωργικών παραδόσεων και της αγροτικής κληρονομιάς, διαθέτουν ακόμη μεγάλο δυναμικό» αναφέρει σχετικά ο κ. Τσίολος.

Τα μητρώα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα περιλαμβάνουν:

505 ΠΟΠ – Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης: ονομασίες προϊόντων που οφείλουν τα χαρακτηριστικά τους αποκλειστικά ή κυρίως στον τόπο παραγωγής τους και στην τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών. Το γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο πρέπει να έχει παραχθεί, μεταποιηθεί και παρασκευαστεί σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με χρήση αναγνωρισμένης τεχνογνωσίας.

465 ΠΓΕ – Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις: γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα των οποίων η φήμη ή τα χαρακτηριστικά συνδέονται στενά με την παραγωγή στη γεωγραφική περιοχή. Τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης ή παρασκευής εκτελείται εντός της περιοχής.

30 ΕΠΙΠ – Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα: ονομασίες προϊόντων που εγγυώνται τον παραδοσιακό χαρακτήρα, είτε της σύστασης είτε των μέσων παραγωγής. Τα ΕΠΙΠ δεν συνδέονται με κάποια ιδιαίτερη περιοχή, αλλά πρέπει να παράγονται σύμφωνα με καθορισμένες προδιαγραφές.

Μεταξύ των καταχωρισμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, 117 αφορούν κρέατα και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγείων, και 110 αφορούν προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κλπ.). Μεγάλο αριθμό στα κρέατα διατηρεί η Γαλλία (59), ενώ στα προϊόντα κρέατος υπάρχουν 36 προϊόντα από Πορτογαλία και 33 από Ιταλία.

Στα ΕΠΙΠ έχουν καταχωρισθεί 3 ονομασίες στην κατηγορία κρέατα και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγείων, και 2 ονομασίες στην κατηγορία προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κλπ.).

Τα καταχωρισμένα από Ελλάδα προϊόντα είναι συνολικά 88, ενώ άλλα 12 είναι αυτά για τα οποία έχει γίνει αίτηση ή έχει δημοσιευτεί η αίτηση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Σε αυτά τα τελευταία ανήκουν το Αρνάκι Ελασσόνας και το Κατσικάκι Ελασσόνας (για την ονομασία ΠΟΠ), που αναμένουν οσονούπω να καταχωρισθούν στον κατάλογο.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα 1.000 προϊόντα που έχουν ήδη καταχωρισθεί, υπάρχουν ακόμη 292 για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση ή έχει δημοσιευθεί η αίτηση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στις ονομασίες ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 36 κρέατα και προϊόντα κρέατος, ενώ στις ονομασίες ΕΠΙΠ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 4 κρέατα και προϊόντα κρέατος.

Για μια πιο αναλυτική εικόνα, κάντε κλικ εδώ.

You might also like