Ηλεκτρονική ταυτότητα και για τα βοοειδή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση για την καθιέρωση ηλεκτρονικής αναγνώρισης των βοοειδών, καθώς η ιχνηλασιμότητα των ζώων και των προερχόμενων από αυτά τροφίμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των καταναλωτών.

Όπως ανακοινώθηκε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Salon de l’ Agriculture», η Κομισιόν ετοιμάζει την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος με τα πλαστικά ταμπελάκια στα βοοειδή. Σύμφωνα με την ανταπόκριση που έδωσε το thedairysite.com, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών (DG SANCO) είναι βέβαιοι ότι αυτό το βήμα θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες στην ασφάλεια των τροφίμων και στον έλεγχο της εξάπλωσης των ασθενειών των ζώων.

Προς το παρόν, η κοινοτική νομοθεσία απαιτεί ηλεκτρονική αναγνώριση για τα αιγοπρόβατα, και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των βοοειδών θα σημάνει ότι 90 εκατομμύρια ζώα θα περιλαμβάνονται στο ψηφιακό σύστημα ελέγχου της Ε.Ε. Οφέλη θα υπάρξουν και τους παραγωγούς και για τη βιομηχανία, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι, αφού η ηλεκτρονική ταυτοποίηση καθιστά πιο ακριβές και πιο γρήγορο το σημερινό σύστημα ιχνηλασιμότητας, απλοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το διοικητικό φόρτο. Στα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος εντάσσονται επίσης η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, καθώς βελτιώνει τη διαχείριση και τον αυτοματισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης, ενώ θεωρείται και ιδανικό μέτρο για την πρόληψη της εξαπάτησης.

You might also like