Βρώσιμα παιχνίδια… για χοίρους

Όταν η Beatrijs Voorneman σπούδαζε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα σχεδίαζε παιχνίδια για… χοίρους. Όμως αφού το σκέφτηκε καλά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικρά παιδιά και τα γουρουνάκια ίσως έχουν κάποιες ομοιότητες.

Στο vetsweb.com διαβάζουμε ότι η σχεδιάστρια μελέτησε επί έξι μήνες ζητήματα σχετικά με την εκτροφή χοίρων και στη συνέχεια συνεργάστηκε με έναν κτηνίατρο, ακολουθώντας τον στις μηνιαίες επισκέψεις του σε χοιροτροφικές μονάδες της Νότιας Ολλανδίας. Μέσω αυτής της εμπειρίας, η Voorneman παρατήρησε τη συμπεριφορά των ζώων: περίεργα, αλλά με την τάση να βαριούνται εύκολα. Όσο για την αγαπημένη τους ασχολία, δεν είναι άλλη από το χώνουν τη μουσούδα τους στο χώμα και να ξεριζώνουν βολβούς.

Η Voorneman σχεδίασε ένα παιχνίδι που προσφέρει στο ζώο ευχαρίστηση αντίστοιχη με εκείνη του ξεριζώματος: μια στοίβα από στρώσεις διαφορετικών μεγεθών βρώσιμων υλικών, που κάνει θόρυβο κάθε φορά που πέφτει. Οι στρώσεις του παιχνιδιού θα φαγωθούν σταδιακά, μέχρι τότε όμως οι χοίροι θα σταματήσουν να δαγκώνουν τις ουρές τους και να τσακώνονται, με αποτέλεσμα το ένα ζώο να τραυματίζει το άλλο.

Η ιδέα της κατασκευής παιχνιδιών για χοίρους δεν είναι καινούργια. Πριν από μερικά χρόνια, η Ένωση Κτηνοτρόφων της Ολλανδίας (LTO), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και οργανώσεις προστασίας των ζώων, ζήτησαν από πέντε σχεδιαστές να προχωρήσουν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. Ανάμεσα στα παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ήταν ένα «κολιέ» με βρώσιμες γευστικές χάντρες. Όμως, οι εξαιρετικά υψηλές αμοιβές που ζήτησαν οι σχεδιαστές είναι ο βασικός λόγος που τα εν λόγω παιχνίδια έχουν παραμείνει στα χαρτιά.

You might also like