Ετικέτα με… μνήμη θερμοκρασίας για κατεψυγμένα και βαθιάς ψύξης τρόφιμα

Μια «έξυπνη» ετικέτα για τα κατεψυγμένα και βαθιάς ψύξης τρόφιμα δημιούργησε η χημική βιομηχανία BASF. Το θερμοευαίσθητο μελάνι της ετικέτας παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου της σωστής ψύξης των τροφίμων σε κάθε στάδιο, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, όπως διαβάζουμε στο meatprocess.com. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, η ετικέτα OnVu ICE «απομνημονεύει» τις θερμοκρασίες στις οποίες διατηρήθηκε ένα προϊόν μέχρι να φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή, παρέχοντας παράλληλα ένδειξη για την τελική κατάστασή του. Κάθε αλλαγή στη θερμοκρασία καταγράφεται μέσω της αλλαγής χρώματος της ετικέτας, με την BASF να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο σύστημα σήμανσης είναι πιο αξιόπιστο από την απλή τήρηση της προτεινόμενης ημερομηνίας κατανάλωσης.

«Η βιομηχανία τροφίμων, οι έμποροι και οι καταναλωτές θα είναι σύντομα σε θέση να γνωρίζουν με μία μόνο ματιά πότε τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται συνεχώς σε βαθιά ψύξη, είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση γιατί δεν διατηρήθηκαν στη σωστή θερμοκρασία» λέει ο Martin Angehrn, στέλεχος της BASF, συμπληρώνοντας ότι «η ετικέτα OnVu θα συμβάλει στην παροχή τροφίμων καλύτερης ποιότητας».

Η ετικέτα έχει το σχήμα θερμομέτρου και μπορεί είτε να επικολληθεί επάνω στην υπάρχουσα σήμανση των τροφίμων είτε να ενταχθεί στην αλυσίδα συσκευασίας των προϊόντων.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ενεργοποιείται ο μετρητής από θερμοευαίσθητο μελάνι που βρίσκεται στο κέντρο του θερμομέτρου, παίρνοντας βαθιά μπλε απόχρωση. «Όσο το χρώμα του θερμομέτρου παραμένει στην ίδια ή πιο σκουρόχρωμη απόχρωση από την αρχική, δεν υπάρχει αξιόλογη διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας των τροφίμων, και κατά συνέπεια η προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσης παραμένει σε ισχύ» υποστηρίζει η BASF. Για παράδειγμα, στα κατεψυγμένα προϊόντα, το μελάνι παραμένει βαθύ μπλε αν η θερμοκρασία των τροφίμων διατηρηθεί σταθερά στους -18οC.

Στην περίπτωση που πλησιάζει η ημερομηνία ανάλωσης ή έχει υπάρξει μεταβολή στη θερμοκρασία ψύξης του προϊόντος, τότε το χρώμα του μετρητή γίνεται όλο και πιο ανοιχτόχρωμο, καθώς η ετικέτα διαθέτει δείκτη διαβάθμισης θερμοκρασίας. Έτσι, όσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο πιο γρήγορα αλλάζει το χρώμα της ετικέτας.

You might also like