Νο 10 ΜΑΡΤΙΟΣ 2011
- Καταστροφικά ακριβές και πάλι οι ζωοτροφές:Το ράλι ανόδου στις τιμές έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι αριθμοί λένε πολλά, και τα αδιέξοδα είναι ακόμη περισσότερα.
- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Αντώνη Πανούση, πρόεδρο της ΠΕΚΔΥ: Η κτηνιατρική υπηρεσία είναι η βάση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
- Φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις. Από τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ισχύς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Ποιους αφορά, ποια κίνητρα δίνει και πότε υποβάλλονται οι προτάσεις.
- 1.000 τρόφιμα με ονομασία ποιότητας στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 232 στην κατηγορία κρέατα και προϊόντα κρέατος.
- Η παράδοση ανακαλύπτει το Διαδίκτυο. Μια περιήγηση στο σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας των κρεοπωλείων δείχνει ότι αυτός ο κλάδος ανακαλύπτει σιγά-σιγά τι μπορεί να κάνει με το Internet.
- Εποχή διεργασιών για τους κρεοπώλες. Ζυμώσεις γίνονται αυτή την περίοδο τόσο σε επίπεδο συνδικαλιστικό, όσο και σε επίπεδο παρεμβάσεων σε ανοικτά θέματα του κλάδου των κρεοπωλών.
- Μια πρόταση για τη χρήση του όρου «κρεατοσκευάσματα». Σχετικά με τις προτάσεις για την αναμόρφωση του Κώδικα Τροφίμων που αναφέρονται στα κρεατοσκευάσματα, δημοσιεύουμε σήμερα παρατηρήσεις του Ομότιμου Καθηγητή Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Σπ. Α. Γεωργάκη.
- Νέοι κανόνες αποπληρωμής στις εμπορικές συναλλαγές. Με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των αργοπορημένων αποπληρωμών, η Ε.Ε. εξέδωσε Οδηγία, που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι το 2013.
- Χτίζοντας το νέο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν το κυρίως πιάτο στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. το Φεβρουάριο, όμως παρουσίαζε και πιο ειδικό ενδιαφέρον για την κτηνοτροφία.
- Υποχρεωτικά η προέλευση λέει το Συμβούλιο. Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης και για το χοιρινό, το αιγοπρόβειο και το κρέας πουλερικών.
- Τα logistics του κρέατος. Με μεγάλο ενδιαφέρον κύλησε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Meat Place, στη διάρκεια της 3ης Διεθνούς Έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα και Logistics».
- Από τη σαβάνα… στο τραπέζι. Μπορούν οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής να παράγουν ποιοτικό μοσχαρίσιο κρέας τροφοδοτώντας επαρκώς την αγορά τους; Στο ερώτημα αυτό απαντούν θετικά Δανοί επιστήμονες.