Ρυθμίσεις για τις κεντρικές αγορές και τις αγορανομικές διατάξεις

Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με ανάθεση μελέτης από ανεξάρτητο σύμβουλο για την αξιοποίηση των αγορών, προανήγγειλε σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στη συνέντευξη τύπου μεταξύ των άλλων εξήγγειλε απλοποίηση αγορανομικών διατάξεων «που έχουν περιπέσει σε αδράνεια ή στρεβλώνουν την αγορά».

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοϊδης απέδωσε τη σημερινή οικονομική κρίση στο μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια το κράτος δημιούργησε ένα αντιπαραγωγικό πλέγμα ρυθμίσεων γύρω από την επιχειρηματικότητα οδηγώντας σε έναν παραγωγικό και επιχειρηματικό ιστό μη ανταγωνιστικό, κατακερματισμένο και κρατικοδίαιτο. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις κατευθύνσεις της πολιτικής που χαράσσονται και υλοποιούνται πλέον από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και οι οποίες συνοψίζονται στο τρίπτυχο «λιγότερες ρυθμίσεις, περισσότερος ανταγωνισμός, έξυπνες και στοχευμένες ενισχύσεις του εμπορίου και των επιχειρήσεων».

Οι άξονες που ανέδειξε ως σημαντικότερες προτεραιότητες του ΥΠΑΑΝ και της ΓΓΕ το αμέσως προσεχές διάστημα είναι:

  • Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με ανάθεση μελέτης από ανεξάρτητο σύμβουλο για την αξιοποίηση των αγορών.
  • Λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων σε μια μέρα εντός του Απριλίου, με μείωση του διοικητικού κόστους και του απαιτούμενου χρόνου για την ίδρυση επιχειρήσεων.
  • Παρουσίαση σχεδίου δράσης για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το λιανεμπόριο και άρση περιορισμών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές, όπως π.χ. η αποκλειστική διάθεση βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας από τα φαρμακεία.
  • Απλοποίηση αγορανομικών διατάξεων που έχουν περιπέσει σε αδράνεια ή στρεβλώνουν την αγορά, όπως π.χ. τα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά που οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις και φοροδιαφυγή, ή η τροποποίηση της ρύθμισης για την υποχρεωτική υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις προς τη ΓΓΕ.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε σύγχρονες αγορές που δεν θα συγκεντρώνουν πια καχεκτικές επιχειρήσεις και παρασιτικές δραστηριότητες, αλλά θα δίνουν έδαφος στην υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Στόχος μας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων τροφίμων με διεθνή εμβέλεια και εξωστρεφή προσανατολισμό. Για αυτό καλούμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί να καταργήσουμε τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του χονδρεμπορίου γύρω από αυτές».

 

You might also like