«Σώστε το βρετανικό χοιρινό κρέας»

Διαστάσεις έχει πάρει στη Μ. Βρετανία η πολύμορφη καμπάνια που πραγματοποιείται με στόχο να βοηθήσει το βρετανικό χοιρινό κρέας. Έχουμε αναφερθεί και άλλη φορά στην όλη προσπάθεια, και επανερχόμαστε γιατί διαβάσαμε ότι έγινε ακόμη και διαδήλωση στο Λονδίνο.

Πριν από μερικές εβδομάδες, λοιπόν, στις αρχές του Μαρτίου, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την τιμή που πληρώνουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στους Βρετανούς χοιροτρόφους. Ο τομέας του βρετανικού χοιρινού κρέατος πιέζεται πάρα πολύ από δύο πλευρές: το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές που δίνουν τα σούπερ μάρκετ. Αυτά έχουν συντελέσει ώστε οι παραγωγοί να χάνουν 21 λίρες ανά χοίρο, έλεγαν οι διαδηλωτές, που έχουν αποφασίσει να κρατήσουν το θέμα στην επιφάνεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Στη διαμαρτυρία δεν βρίσκονταν μόνο χοιροτρόφοι. Το παρών έδωσαν επιφανείς σεφ, Ολυμπιακοί αθλητές, εργάτες χοιροτροφικών μονάδων. Η κίνηση αυτή ήρθε να υπογραμμίσει και με αυτό τον τρόπο, ένα γεγονός: ότι ενώ οι Βρετανοί παραγωγοί χοιρινού τους τρεις μήνες μέχρι και τον Ιανουάριο 2011 έχασαν 35 εκατ. λίρες, την ίδια χρονική περίοδο οι μεταποιητές είχαν κέρδη 100 εκατ. και το λιανεμπόριο 192 εκατ. Οι διαδηλωτές ζητούσαν δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς και μιλούσαν επίσης για την αυξανόμενη χρήση εισαγόμενου χοιρινού από τα σούπερ μάρκετ.

Πηγή: Meat Trades Journal

You might also like