Η συναισθηματική ταύτιση της… κότας με τα μικρά της

Οι οικόσιτες κότες ταυτίζονται συναισθηματικά με τα μικρά τους, όταν εκείνα είναι λυπημένα, και αυτό αποτελεί επιστημονικό γεγονός. Η έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων από το Τμήμα Συμπεριφοράς Ζώων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ είναι η πρώτη που υποστηρίζει ότι τα πτηνά διαθέτουν την ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης και εκδήλωσης κατανόησης.

Οι επιστήμονες συνδύασαν ψυχολογικές και μπιχεβιοριστικές μεθόδους, με στόχο να εξετάζουν αν τα πτηνά διαθέτουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Κατά τη διάρκεια της μελέτης χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες που δίνει η νέα τεχνολογία προκειμένου να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των πτηνών στο φυσικό περιβάλλον τους, ελαχιστοποιώντας κατά αυτόν το τρόπο τα εργαστηριακά πειράματα με τα ζώα.

Το συμπέρασμά τους ήταν σαφές: οι κότες αλλάζουν συμπεριφορά όταν διαισθανθούν ότι τα μικρά τους βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση ή κινδυνεύουν. Μάλιστα, σε ένα από τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν εξέθεταν τα κοτοπουλάκια σε ριπές αέρα, αυξάνονταν οι παλμοί της καρδιάς στις κότες, ενώ έπεφτε η θερμοκρασία των ματιών τους.

Επίσης, τα πουλιά βρίσκονταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, μείωναν τις κινήσεις «καλλωπισμού» του φτερώματός τους με το ράμφος και αύξαναν τα κακαρίσματα προς τα μικρά. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες της ίδιας επιστημονικής ομάδας, οι οικόσιτες κότες αποφεύγουν περιβάλλοντα όπου πρέπει να σταθούν για πολλή ώρα όρθιες χωρίς τη δυνατότητα να «τσιμπολογήσουν» το φτέρωμά τους, ενώ κάποιες από τις παρατηρούμενες συμπεριφορές των πτηνών είχαν και κατά το παρελθόν καταγραφεί ως ένδειξη για τη συναισθηματική ανταπόκριση των ζώων.

Όπως σημειώνει η διδακτορική φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής Jo Edgar: «Οι συνθήκες που επικρατούν σε μια φάρμα καθορίζουν, εν πολλοίς, σε ποια έκταση τα ζώα επηρεάζονται από τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων ζώων. Η έρευνά μας επικεντρώθηκε στο θεμελιώδες ερώτημα αν τα πτηνά έχουν την ικανότητα να εκδηλώσουν συμπεριφορές συναισθηματικής ταύτισης. Διαπιστώσαμε ότι τα θηλυκά ενήλικα πτηνά διαθέτουν αυτή την ικανότητα, να επηρεάζονται και να μοιράζονται, δηλαδή, τη συναισθηματική κατάσταση άλλων πτηνών».

Γιατί οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα κοτόπουλα ως μοντέλο στην έρευνά τους; Οι συνθήκες που επικρατούν στην αλυσίδα εμπορίας των συγκεκριμένων πτηνών τα καθιστούν πιο ευάλωτα στην εκδήλωση συμπτωμάτων πόνου, λόγω συχνών καταγμάτων ή δυσπλασιών στα άκρα τους.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Πρωτοβουλία για τη Μέριμνα των Ζώων BBSRC και δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο του περιοδικού Proceedings of the Royal Society B.

You might also like